VISA PHÁP – du lịch, thăm thân nhân hay việc riêng, công tác

NGƯỜI NƯỚC NGOÀI NÀO ĐƯỢC MIỄN VISA NGẮN HẠN ?
Xem tại site của Bộ Ngoại Giao Pháp và các vấn đề châu Âu.


NỘP ĐƠN NHƯ THẾ NÀO ?
Đương đơn đích thân nộp đơn tại Tổng Lãnh sự quán Pháp tại TP Hồ Chí Minh.
Không xem xét đơn nộp qua bưu điện.


HẸN NỘP ĐƠN

Tất cả các đương đơn phải xin cuộc hẹn từ trang Internet sau : bấm tại đây


NHẮC LẠI :

 • Khối Schengen gồm các quốc gia sau : Đức, Aó, Bỉ, Đan Mạch, Tây Ban Nha, Estonie, Phần Lan, Pháp, Hy Lạp, Hungari, Islande, Ý, Lettonie, Lituanie, Malte, Luxembourg, Na Uy, Hà Lan, Ba Lan, Bồ Đào Nha, Cộng Hòa Tiệp Khắc, Slovaquie, Slovénie, Thụy Điển, Thụy Sĩ.
 • Visa Schengen cho phép vào và lưu trú trong các quốc gia nêu trên..
 • Đơn được nộp tại cơ quan đại diện của quốc gia mà đương đơn dự định đến, nghĩa là quốc gia mà đương đơn định lưu trú trong thời gian dài nhất hay là quốc gia mà đương đơn định thực hiện chuyến đi. Trong trường hợp mà thời gian lưu trú tại nhiều quốc gia bằng nhau, đơn được nộp tại Đại sứ quán của quốc gia khi đương đơn vào khối Schengen.
 • Visa Schengen không cho phép lưu trú tại các vùng trong Lãnh thổ Pháp tại hải ngoại (Guadeloupe, Martinique, Guyane francaise, Réunion, Polynésie francaise, Nouvelle-Calédonie). Nếu cần đến các vùng nêu trên, cần xin một visa đặc biệt.

THÔNG TIN CÂN BIẾT :

 • Đương đơn xin visa phải lưu trú hợp pháp tại Việt Nam.
 • Hồ sơ xin visa phải nộp sớm nhất trước 3 tháng hay trể nhất 15 ngày trước ngày dự định đi.
 • Thời gian xem xét hồ sơ xin visa là 15 ngày.
 • Các dữ kiện sinh học (10 dấu vân tay và ảnh kỷ thuật số) được lấy khi nộp hồ sơ xin visa.
 • Hồ sơ được xem xét dựa trên các chứng từ do quý vị cung cấp. Tại quầy nhận hồ sơ, không yêu cẩu nộp thêm chứng từ. Nếu trong hồ sơ của quý vị thiếu một chứng từ, có nghĩa là quý vị không thể hay là không muốn cung cấp chứng từ nầy.
 • Môt hồ sơ không hoàn chỉnh có thể đưa đến quyết định từ chối cấp visa. Tuy nhiên, cung cấp đầy đủ các chứng từ không bảo đảm đương nhiên là nhận được visa.
 • Khi cần thiết, đương đơn có thể được mời đến phỏng vấn và được yêu cầu cung cấp thêm chứng từ.
 • Tất cả các chứng từ bằng tiếng Việt phải kèm theo bản dịch sang tiếng Pháp hay tiếng Anh.
 • Tất cả các chứng từ phải kèm theo bản sao (photocopie), và photocopie sẽ được thị thực khi trình bản chánh. Phòng visa chỉ giữ lại bản photocopie. Bản chánh được trả lại quý vị ngay.
 • Các bản photocopie cỡ giấy A4.
 • Không chấp nhận chứng từ bằng fax và e-mail.

CHỨNG TỪ CẦN NỘP

Đương đơn chọn loại visa mà mình muốn được nhận và cung cấp các chứng từ thích hợp. Phòng visa xem xét hồ sơ theo hướng nầy. Quyết định cấp hay từ chối cấp visa căn cứ trên hồ sơ do đương đơn nộp.

1. Chứng từ cần thiết khi nộp hồ sơ

1. Điền rõ ràng và kí tên đơn xin visa Shengen. Đơn xin thị thực bắt buộc phải được điền bằng tiếng Pháp hoặc tiếng Anh.
2. 1-1 ảnh màu, cỡ 3,5 X 4,5 cm, chụp thẳng, đầu trần trên nền sáng có 1 màu.
3. 1-Hộ chiếu còn giá trị và được cấp từ ít nhất 10 năm, còn giá trị ít nhất 3 tháng sau ngày rời khỏi lãnh thổ các nước thành viên Shengen, còn ít nhất 2 trang trắng. Bản chính và photocopie tất cả các trang định danh của hộ chiếu và tất cả các trang có đóng dấu chính thức hoặc có visa.
4. Lệ phí hồ sơ : trả bằng tiền mặt bằng đồng VN tương đương với 60 Euros (bấm tại đây để biết tỷ giá)
Chú ý : lệ phí hồ sơ không hoàn lại nếu visa bị từ chối.
5. 1-Hộ khẩu. Trình bản chánh và photocopie.

2.Chứng từ chứng minh mục đích của chuyến đi

1.1-Đi du lịch hay mục đích cá nhân :

 • Giấy bảo lãnh của 1 cá nhân trong trường hợp lưu trú tại nhà của cá nhân nầy
 • Giấy xác nhận đăng kí trong trường hợp đi trong 1 chuyến du lịch có tổ chức, hay là chứng từ thích hợp khác cho biết chương trình của chuyến đi.
 • Trong trường hợp đổi máy bay (transit), visa hay giấy phép nhập cảnh vào quốc gia định đến. Vé máy bay tiếp theo cho chuyến đi.

2.Đi công tác :

 • Giấy mời của 1 công ty hay 1 giới chức mời dự họp, dự hội nghị hay dự 1 sự kiện thương mại, công nghiệp hay nghề nghiệp.
 • Hoặc là các bằng chứng về các mối quan hệ thương mại hay nghề nghiệp : hợp đồng, biên nhận, vân vân …
 • Hoặc là thẻ vào các hội chợ hay hội nghị
 • Chứng từ xác nhận các hoặt động của công ty
 • Lệnh công tác

3. Đi học hay đi đào tạo :

 • Giấy ghi danh tại một trung tâm giáo dục
 • Thẻ sinh viên của một trung tâm giáo dục hay chừng từ mô tả các khóa học mà đương đơn sẽ theo học ( trong trường hợp giấy ghi danh không ghi các chi tiết)

4. Đi với mục đích văn hoa, thể thao, chánh trị hay khác :

 • Thư mời hay giấy vào cửa, giấy ghi danh hay chương trình nói rõ ( trong khá năng có thể) tên tổ chức mời và thời gian lưu trú hoặc là các chứng từ khác thích hợp cho biết rõ mục đích của chuyến đi.

5. Đi với mục đích y tế :

 • Chứng từ chánh thức của một cơ quan y tế xác nhận rằng tại Việt Nam hay tại các quốc gia lân cận (Thái Lan, Singapour) không có khả năng trị bệnh nầy.
 • Giấy chấp thuận nhận điều trị của một trung tâm y tế tại Pháp cho biết rõ ngày và thời gian nằm viện và bản ước tính chi phí điều trị.
 • Giấy xác nhận chịu tất cả chi phí của một tổ chức hoặc là chứng từ chứng minh là các chi phí y tế đã được thanh toán

6. Đi với mục đích tôn giáo :

 • ‘’Chỉ cần chứng từ duy nhất ‘’ do trung tâm tôn giáo mời cấp. Trong trường hợp nầy, không cần nộp các chứng từ nêu tại các mục 3,4,5 và 6.

7. Đi với mục đích khoa học, nếu đương đơn có ý định tiếp tục công việc nghiên cứu tại một trung tâm Pháp, trong trường hợp lương hay học bổng từ phía Pháp :

 • Bản chánh giấy tiệp nhận “protocole d’accueil” được trung tâm tiếp đón và Sở cảnh sát duyệt. Trong trường hợp nầy, không cần nộp các chứng từ nêu tại các mục 3,4,5 và 6.

3. Chứng từ chứng minh chỗ ở :

1. Chứng minh chỗ ở :

 • Giấy của khách sạn xác nhận có giữ chổ trong suốt thời gian lưu trú trong khối Schengen có ghi rõ các ngày và thời gian lưu trú. Trình bản chánh và photocopie. Nếu lưu trú tại nhà một cá nhân, một bản chánh giấy bảo lãnh ( http://vosdroits.service-public.fr/F2191.xhtml) do ủy ban (mairie) nơi lưu trú cấp.

4. Khả năng tài chánh :

1. 1-Chứng từ chứng minh khả năng tài chánh cho biết đương đơn có khả năng thanh toán chi phí trong suốt thời gian lưu trú trong khối Schengen ( trung bình là 45 Euros/1 ngày).Sổ tiết kiệm, sao kê ngân hàng trong ít nhất là 3 tháng, vân vân …. Trình bản chánh và photocopie.

5. Các chứng từ khác :

1. Giấy giử chỗ máy bay (lịch trình bay) đi và về Việt Nam-Pháp do 1 công ty hàng không cấp. Trình bản chánh và photocopie.

2. Lịch trình chuyến đi ghi rõ ngày vào và ra và số ngày lưu trú tại từng quốc gia và mục đích của chuyến đi.

3. Chúng từ chứng minh nghề nghiệp :

 • Nhân viên có lãnh lương : giấy xác nhận làm việc có ghi họ tên, chức danh, ngày bắt đầu làm việc và mức lương của đương đơn, ghi trên giấy có tiêu đề của công ty có đề ngày, được kí và có con dấu của công ty. Trình bản chánh và photocopie.
 • Sinh viên : Giấy xác nhận học có ghi ngày dự kiến hết học kì, trường hợp khác, giấy xác nhận có học bổng. Trình bản chánh và photocopie.
 • Công việc tự do : Giấy đăng kí công ty, biên lai đóng thuế. Trình bản chánh và photocopie.

4. Visa của các quốc gia ngoài khối Schengen sau khi đi Pháp. Trình bản chánh và photocopie.

6. Bảo hiểm đi lại :

1. 1-Bảo hiểm đi lại quốc tế chấp nhận chi trả đến mức 30 000 Euros các chi phí nằm bệnh viện và hồi hương. Trình bản chánh và photocopie.

7. Trẻ dưới 18 tuổi :

1. Giấy cho phép do cha và mẹ viết và kí tên
2. 1-Photocopie hộ chiếu của cha và mẹ ( hoặc là giấy tùy thân khác có ảnh)
3. 1-Chứng từ chứng minh liên hệ gia đình

42 thoughts on “VISA PHÁP – du lịch, thăm thân nhân hay việc riêng, công tác

 1. kd 12 says:

  I want to express some appreciation to you just for bailing me out of such a scenario. Right after looking through the internet and seeing things that were not pleasant, I believed my life was over. Being alive without the presence of strategies to the problems you have fixed as a result of this website is a serious case, and ones that might have adversely affected my entire career if I hadn’t come across your web site. Your primary training and kindness in dealing with almost everything was priceless. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a solution like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thanks a lot so much for the skilled and result oriented help. I will not be reluctant to refer your site to anybody who should get assistance about this problem.

 2. jordan off white says:

  Thank you for your own efforts on this web site. Betty loves going through research and it’s really easy to see why. I notice all of the dynamic medium you give powerful tricks via the web site and as well as encourage participation from some other people on the theme so our favorite girl is truly studying a lot. Take pleasure in the rest of the new year. You are always doing a brilliant job.

 3. yeezy 350 says:

  I am only writing to make you be aware of what a helpful experience our princess enjoyed going through the blog. She came to understand such a lot of issues, most notably how it is like to have a great helping mood to make the others completely master a number of complicated topics. You actually exceeded readers’ desires. Many thanks for supplying the effective, trusted, edifying and even easy guidance on that topic to Lizeth.

 4. michael jordan shoes says:

  I precisely had to thank you so much again. I’m not certain the things I might have made to happen in the absence of the actual ways revealed by you relating to such field. It absolutely was the daunting setting in my position, however , finding out a specialised manner you processed it forced me to cry with gladness. I will be grateful for the support and thus have high hopes you find out what a powerful job you are undertaking educating most people all through a site. I’m certain you have never come across any of us.

 5. golden goose mid star sneakers says:

  I just wanted to send a message to express gratitude to you for all of the fantastic steps you are writing on this website. My time consuming internet search has at the end been paid with excellent content to exchange with my close friends. I would assert that many of us visitors are rather endowed to be in a fantastic site with many wonderful people with insightful ideas. I feel somewhat happy to have used your entire web site and look forward to so many more excellent moments reading here. Thank you again for everything.

 6. kyrie irving shoes says:

  Thanks so much for providing individuals with an extremely breathtaking chance to read in detail from this blog. It is always very pleasurable plus stuffed with a great time for me personally and my office acquaintances to visit your web site more than thrice in a week to find out the new stuff you have. Not to mention, I am also actually impressed with your astounding hints you give. Selected 2 ideas in this post are undeniably the simplest we have all had.

 7. off white clothing says:

  I simply wanted to thank you so much yet again. I am not sure what I would have done in the absence of these tricks provided by you directly on that situation. Completely was a very challenging situation in my circumstances, nevertheless spending time with a specialized way you managed it took me to weep over joy. I am thankful for your assistance and as well , wish you comprehend what an amazing job you are always carrying out instructing the others all through your web page. I am certain you haven’t met any of us.

 8. yeezy says:

  I am just commenting to make you understand of the terrific encounter my wife’s princess went through viewing yuor web blog. She noticed too many details, including what it’s like to possess a marvelous helping character to make a number of people smoothly thoroughly grasp specified very confusing issues. You truly surpassed people’s expected results. Many thanks for providing these practical, dependable, edifying not to mention cool guidance on the topic to Lizeth.

 9. jordan shoes says:

  I wanted to send a remark to be able to say thanks to you for all of the marvelous facts you are writing on this website. My prolonged internet look up has at the end been honored with beneficial content to exchange with my great friends. I ‘d claim that most of us website visitors are unquestionably fortunate to dwell in a perfect network with very many outstanding professionals with very beneficial opinions. I feel very much blessed to have seen your site and look forward to plenty of more thrilling times reading here. Thanks again for everything.

 10. hermes bag outlet says:

  Thank you for all of the work on this site. Gloria really loves working on research and it’s really simple to grasp why. My partner and i know all about the dynamic ways you deliver advantageous secrets through this website and therefore recommend participation from the others on that subject while my child is now discovering so much. Have fun with the remaining portion of the year. Your performing a stunning job.

 11. retro jordans says:

  Needed to create you that very little word to finally give thanks over again for those pleasing advice you have shared above. It has been simply remarkably open-handed with people like you in giving publicly just what many of us might have offered as an ebook to earn some bucks for themselves, mostly considering the fact that you could possibly have tried it in case you decided. The points also worked as a fantastic way to fully grasp that other people have the same dream really like my personal own to see significantly more on the subject of this condition. I am certain there are lots of more pleasurable occasions ahead for individuals that looked over your website.

 12. off-white says:

  I precisely wanted to thank you very much again. I do not know the things I could possibly have taken care of in the absence of those pointers revealed by you relating to that subject matter. It had become the traumatic circumstance for me, nevertheless witnessing this skilled form you solved that took me to leap over happiness. Now i am happy for the work as well as hope you know what a powerful job you are putting in instructing people via your site. I am sure you haven’t got to know all of us.

 13. yeezy says:

  I’m commenting to make you understand what a nice encounter my friend’s girl enjoyed visiting your web site. She discovered a wide variety of issues, with the inclusion of how it is like to have an ideal giving nature to have the mediocre ones without hassle know just exactly specified advanced topics. You truly surpassed readers’ expected results. I appreciate you for imparting those practical, healthy, educational and even fun tips about this topic to Jane.

 14. golden goose sliders says:

  I precisely wished to thank you so much all over again. I’m not certain the things that I would’ve tried in the absence of these tips shown by you regarding my area. Completely was an absolute distressing matter for me, but noticing the specialized style you dealt with that forced me to jump with gladness. Now i’m thankful for your service as well as have high hopes you recognize what an amazing job you were carrying out training many people using your website. More than likely you haven’t encountered all of us.

 15. adidas yeezy says:

  A lot of thanks for your own hard work on this web site. Ellie really loves carrying out research and it is simple to grasp why. My spouse and i know all concerning the dynamic way you produce rewarding tips and hints through your website and as well improve participation from others on this topic plus our girl is without a doubt starting to learn a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. You have been doing a really good job.

 16. off white says:

  I have to show appreciation to this writer just for bailing me out of this type of matter. Right after researching throughout the search engines and finding strategies that were not productive, I thought my life was well over. Living without the presence of approaches to the problems you have sorted out through your article is a crucial case, and those that would have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed your website. Your primary expertise and kindness in playing with a lot of stuff was very useful. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks for your time very much for the specialized and result oriented guide. I will not think twice to refer your web page to anyone who needs to have support on this subject.

 17. pg shoes says:

  I and also my buddies came reading the best key points located on the blog and then all of the sudden got a terrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those secrets. The young men became for this reason glad to read through them and now have definitely been loving them. I appreciate you for actually being well thoughtful as well as for making a decision on such magnificent resources millions of individuals are really desirous to discover. My honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 18. bape outlet says:

  Thanks for your own hard work on this blog. Gloria really loves doing investigation and it’s really simple to grasp why. We all know all of the lively form you provide invaluable information through your website and even boost contribution from some other people on the article then our favorite daughter is always understanding a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re the one doing a splendid job.

 19. jordan shoes says:

  Needed to create you that bit of word to finally give thanks as before for your personal extraordinary solutions you’ve shared on this website. This has been quite strangely open-handed with people like you to make unhampered what a number of us would have offered for an ebook to make some cash for their own end, certainly since you could possibly have tried it if you considered necessary. The points additionally worked to become a easy way to fully grasp the rest have a similar eagerness like mine to know the truth a great deal more regarding this matter. I know there are numerous more pleasant times ahead for individuals that find out your website.

 20. yeezy 350 says:

  Thank you for all your valuable efforts on this blog. My niece loves making time for research and it is obvious why. Many of us know all about the dynamic method you render sensible tactics through this web blog and therefore inspire participation from people on this issue then our own girl has always been becoming educated a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You are performing a superb job.

 21. palm angels says:

  I want to show my affection for your kindness supporting persons who absolutely need guidance on your theme. Your very own dedication to passing the solution across became certainly good and have in every case empowered some individuals just like me to arrive at their endeavors. Your entire warm and friendly key points signifies a lot a person like me and further more to my peers. Regards; from everyone of us.

 22. goyard outlet says:

  Needed to write you the little remark to say thank you the moment again regarding the unique concepts you have discussed at this time. It’s strangely open-handed with you to grant easily exactly what a number of us would have supplied as an electronic book to make some money for themselves, even more so considering the fact that you might well have tried it in case you considered necessary. The strategies additionally served like a fantastic way to know that other people have the same fervor like my very own to learn a great deal more when considering this condition. I am certain there are millions of more pleasant situations in the future for people who scan through your blog post.

 23. kd shoes says:

  I wanted to draft you a very small note to be able to give many thanks again for your gorgeous ideas you have provided here. It has been so pretty open-handed with you to convey publicly just what a number of people could have marketed for an electronic book to earn some money for their own end, notably since you might well have done it if you ever decided. The thoughts in addition worked as the great way to fully grasp that other people have a similar passion really like my own to realize a lot more when considering this problem. I am certain there are thousands of more pleasurable occasions ahead for those who look over your blog post.

 24. kyrie shoes says:

  I and my friends were actually checking out the good secrets and techniques located on your website and immediately got a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those secrets. Those ladies ended up totally thrilled to read them and have now certainly been taking pleasure in those things. I appreciate you for genuinely really thoughtful and then for picking these kinds of perfect subjects most people are really eager to discover. My very own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 25. golden goose sliders says:

  I actually wanted to develop a brief comment to be able to say thanks to you for these remarkable tips you are writing on this site. My time intensive internet research has at the end been paid with beneficial facts to share with my family members. I ‘d tell you that many of us website visitors are unequivocally endowed to be in a superb community with many awesome individuals with helpful pointers. I feel truly happy to have seen the site and look forward to plenty of more fabulous moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 26. supreme new york says:

  I simply wished to appreciate you all over again. I am not sure the things I might have handled in the absence of the type of tips and hints documented by you concerning my subject. It has been the frustrating issue in my opinion, however , coming across a new specialized technique you resolved it took me to weep for delight. Now i am happier for the help and as well , have high hopes you are aware of a powerful job you were undertaking teaching people today by way of your blog post. Most likely you’ve never come across all of us.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.