Tiền tệ Úc

Đôla và cent

Đồng tiền quốc gia của Úc là đôla Úc, có các mệnh giá $5, $10, $20, $50 và $100. Tiền xu có các mệnh giá 5, 10, 20 và 50 cent cũng như 1 và 2 đôla.

Những tờ tiền giấy nhiều màu sắc in hình các danh nhân người Úc, cả trong quá khứ và hiện tại.

Tờ $100 in hình Dame Nellie Melba (1861–1931), ca sĩ giọng nữ cao nổi tiếng thế giới, và Sir John Monash (1865–1931), người vừa là quân nhân, kỹ sư và Tổng quản trị.

Tờ $50 in hình nhà văn, nhà phát minh David Unaipon (1872–1967), và nữ nghị sỹ đầu tiên của nước Úc, Edith Cowan (1861–1932).

Tờ $20 in hình người sáng lập dịch vụ y tế trên không đầu tiên trên thế giới (Dịch Vụ Bác Sỹ Bay Hoàng Gia), Mục sư Reverend John Flynn (1880–1951), và Mary Reibey (1777–1855), người từng bị lưu đày đến Úc năm 1792 và sau đó tiếp tục sống để trở thành một đại gia về tàu biển và là một nhà bác ái.

Tờ $10 in hình nhà thơ AB ‘Banjo’ Paterson (1864–1941) và Dame Mary Gilmore (1865–1962).

Tờ $5 in hình Nữ Hoàng Elizabeth đệ nhị và Tòa Nhà Quốc hội ở Canberra, thủ đô của Úc.

Thiết kế của đồng xu chuẩn $1 cùng với thiết kế của đồng xu 50, 20, 10 và 5 cent được thực hiện bởi Stuart Devlin, thợ kim hoàn chính thức của Nữ Hoàng.

Đồng 1 xu có hình 5 con kangaroo. Đồng 2 xu có hình một người Thổ Dân già trên nền là chòm sao Nam Thập và cây cỏ bản xứ. Đồng xu 50 cent có hình quốc huy nước Úc: phù hiệu sáu tiểu bang trên một chiếc khiên ở trung tâm, do một con kangaroo và một con đà điểu đỡ.

Đồng xu 20 cent là một con thú mỏ vịt, (sẽ sớm được thay thế bằng huyền thoại môn crickê Donald Bradman); đồng xu 10 cent có hình con thiên cầm đang nhảy múa; và đồng 5 cent có hình một con thú lông nhím.

Năm 1996, Úc trở thành quốc gia đầu tiên trên thế giới dùng tiền polyme (nhựa).

Nơi đổi tiền Úc

Các ngân hàng, khách sạn và các sân bay quốc tế luôn có dịch vụ đổi ngoại tệ. Các ngân hàng ở Úc đều có các dịch vụ thông thường như ở các nước phương tây khác, và các máy rút tiền mặt hoặc các Máy Rút Tiền Tự Động (ATM) có ở nhiều nơi, mặc dù dịch vụ ở những vùng xa xôi hẻo lánh có thể hạn chế hơn. EFTPOS cũng có sẵn ở hầu hết các cửa hàng tại Úc. Các giao dịch có thể mất phí, đặc biệt khi rút tiền từ tài khoản quốc tế.

Ngân hàng thường làm việc từ 9 giờ 30 sáng đến 4 giờ chiều vào các ngày từ Thứ Hai đến Thứ Năm, và đến 5 giờ chiều ngày Thứ Sáu. Một số chi nhánh có thể mở cửa vào sáng Thứ Bảy. Bốn ngân hàng lớn nhất nước Úc là: Ngân hàng Quốc Gia Úc, Ngân Hàng Úc New Zealand (ANZ), Ngân Hàng Khối Thịnh Vượng Chung của Úc và Tập đoàn Ngân Hàng Westpac. Các ngân hàng nhỏ hơn gồm có: ING Direct, AMP Banking và HSBC Úc.

Bưu điện Úc cũng cung cấp các dịch vụ ngân hàng thay mặt hơn 70 ngân hàng và định chế tài chính. Vì vậy, bạn có thể sử dụng thẻ tín dụng và thẻ ghi nợ để nộp và rút tiền, truy vấn số dư tài khoản, thanh toán hóa đơn thẻ tín dụng và gửi tiền ra nước ngoài.

Nếu bạn có kế hoạch ở lại Úc trong một khoảng thời gian bất kỳ, hoặc bạn đi thăm viếng theo diện Thị Thực Nghỉ Lễ Có Làm Việc hay dạng thị thực được gia hạn khác, bạn có thể mở một tài khoản tại Ngân hàng của Úc. Ở Úc, hầu hết thu nhập bao gồm tiền lương, tiền công và trợ cấp chính phủ đều được trả vào tài khoản ngân hàng.

Hiệp hội ngân hàng (Australian Bankers Association) Úc cung cấp các thông tin độc lập hữu ích, giúp bạn chọn ngân hàng phù hợp với nhu cầu của mình.

Nếu bạn cần gửi hay nhận tiền từ nước ngoài, bạn cũng có thể giao dịch trực tuyến, chuyển tiền quốc tế (điện tín) hoặc thông qua ngân hàng. Tốt nhất là nên chuẩn bị nhiều cách khác nhau để tiếp cận với nguồn tiền của mình từ nước ngoài, chẳng hạn như thẻ tín dụng, séc du lịch, tiền mặt, thẻ ghi nợ hoặc thẻ tiền mặt trước khi bạn khởi hành.

Cách dễ dàng nhất để rút tiền mặt khi không ở trong nước là máy ATM (máy rút tiền tự động) với một hệ thống toàn cầu như Cirrus (Mastercard) hoặc PLUS (Visa). Máy ATM ở Úc dùng mã 4 chữ số. Vì vậy, hãy kiểm tra với ngân hàng của bạn và chắc chắn bạn đã đổi mật khẩu trước khi ra khỏi nước.

Thẻ tín dụng và séc du lịch

Thẻ tín dụng như American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard, Visa và JCB đều được chấp nhận ở Úc. VISA hoặc MasterCard được chấp nhận phổ biến và cả hai loại này đếu được chấp nhận ở bất kỳ nơi nào chấp nhận thẻ tín dụng. American Express và Diners Club được chấp nhận tại các siêu thị lớn và chuỗi cửa hàng bách hóa, và nhiều địa điểm du lịch. JCB chỉ được chấp nhận ở rất ít điểm du lịch. Discover thường không được chấp nhận.

Tốt nhất là nên mang nhiều loại thẻ vì không phải loại thẻ nào cũng được người bán hàng chấp nhận. Hãy luôn mang theo một ít tiền mặt vì rất nhiều cửa hàng sẽ không chấp nhận thẻ cho đơn hàng dưới 15 Đôla Úc. Ở một số điểm, người bán hàng có thể thu phí khi thanh toán bằng thẻ.

Séc du lịch không được chấp nhận rộng rãi ở Úc như các nước khác. Nếu bạn mua séc du lịch, tốt nhất là bạn nên mua bằng đôla Úc vì các cửa hàng, nhà hàng nhỏ và nơi kinh doanh khác thường không biết tỷ giá hối đoái nếu bạn đưa một tờ séc là một loại tiền khác như Đôla Mỹ hay Bảng Anh.

Mang tiền vào Úc

Không giới hạn số tiền bạn mang vào hay mang ra khỏi Úc. Tuy nhiên, nếu bạn đến Úc với hơn 10.000 Đô la Úc tiền mặt (bằng Đôla Úc hay ngoại tệ tương ứng), bạn phải khai báo với Hải Quan Úc khi bạn xuống sân bay. Bạn cũng có thể được yêu cầu điền vào mẫu Công Cụ Chuyển Nhượng Vô Danh (BNI) nếu bạn mang kỳ phiếu, séc du lịch, séc cá nhân, thư chuyển tiền hoặc thư chuyển tiền bưu chính. Để biết thêm thông tin chi tiết, bạn hãy ghé thăm trang web của Cục Hải Quan Úc tại (Australian Customs and Border Protection Service).

Thuế hàng hóa và dịch vụ

Nước Úc có thuế 10 phần trăm đánh trên Hàng hóa và Dịch vụ (GST). Bạn có thể đòi bồi hoàn thuế GST đã thu trên hàng hóa mua tại đây nếu bạn đã chi trả từ 300 Đôla Úc trở lên trong một cửa hàng, không quá 30 ngày trước khi rời nước Úc. Những cơ sở Bồi Hoàn cho Du Khách (Tourist Refund Scheme) được đặt tại các trạm khởi hành đi quốc tế. Để biết thêm chi tiết, xin xem thông báo của chính phủ Úc về Bồi Hoàn cho Du Khách (Tourist Refund Scheme).

Quy đổi tiền tệ

Trang quy đổi tiền tệ thuận tiện này sẽ giúp bạn quy đổi tiền theo tỷ giá hối đoái hiện hành. Trang quy đổi tiền tệ toàn cầu.

43 thoughts on “Tiền tệ Úc

 1. birkin bag says:

  I am commenting to make you know what a excellent experience my daughter developed using your web page. She figured out many pieces, most notably what it is like to possess a wonderful coaching nature to get many others with ease learn about some complex topics. You undoubtedly surpassed her expected results. Thank you for distributing such practical, safe, informative not to mention unique tips about this topic to Mary.

 2. kyrie 9 says:

  I precisely had to say thanks once again. I’m not certain the things that I would’ve undertaken in the absence of the actual methods discussed by you regarding such a subject. This was an absolute daunting matter for me, nevertheless being able to see this skilled form you processed the issue forced me to weep for fulfillment. I am just thankful for the assistance and wish you realize what an amazing job that you are undertaking instructing men and women using your websites. Most probably you’ve never come across all of us.

 3. golden goose dad star says:

  Thank you a lot for providing individuals with an extremely remarkable opportunity to read critical reviews from this site. It’s usually very fantastic and stuffed with fun for me personally and my office peers to search your website at minimum 3 times per week to read through the latest things you have got. And definitely, I’m always impressed concerning the powerful inspiring ideas you serve. Selected 3 tips in this posting are basically the very best we have ever had.

 4. jordans says:

  I needed to compose you that little bit of note so as to thank you so much over again on the exceptional ideas you have shared above. This has been quite extremely generous with you to present freely all a number of people could have sold as an electronic book to help with making some money for their own end, notably seeing that you could possibly have done it if you ever desired. The smart ideas also served as the good way to realize that other people online have the identical eagerness just as mine to figure out more and more related to this problem. I am certain there are some more pleasurable moments up front for individuals that read your site.

 5. birkin bag says:

  I precisely had to thank you very much again. I am not sure the things that I would have taken care of without the type of recommendations shared by you on such subject. It previously was a fearsome circumstance in my position, nevertheless taking note of a well-written manner you dealt with it made me to leap over delight. Now i’m grateful for this help and as well , have high hopes you know what a great job you were undertaking teaching the mediocre ones with the aid of your blog post. Most probably you’ve never come across all of us.

 6. kyrie 7 says:

  I precisely desired to thank you very much once again. I’m not certain what I would have done without these tactics revealed by you regarding that topic. It seemed to be a very fearsome crisis in my position, but coming across the very skilled mode you resolved it forced me to weep for joy. I’m just thankful for the service and thus wish you really know what an amazing job you’re doing instructing others with the aid of a blog. I am certain you’ve never encountered all of us.

 7. goyard bags says:

  I must express thanks to you for rescuing me from this type of dilemma. Because of browsing throughout the online world and obtaining tips which are not helpful, I was thinking my life was gone. Being alive without the strategies to the problems you have sorted out as a result of the report is a serious case, as well as those which may have badly affected my career if I had not encountered your web blog. That training and kindness in handling everything was very helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I am able to at this moment relish my future. Thank you so much for the expert and sensible help. I won’t hesitate to refer your web site to any person who would need recommendations on this subject.

 8. kd 15 says:

  Thanks a lot for giving everyone an exceptionally marvellous opportunity to read in detail from this blog. It’s always very awesome and jam-packed with a great time for me and my office co-workers to visit the blog at the very least thrice in one week to read the fresh issues you have. And lastly, I’m so actually amazed with the mind-boggling principles you serve. Selected two points on this page are basically the most impressive I’ve had.

 9. kd 14 says:

  I not to mention my friends were examining the great guidelines on the blog and at once developed an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for those tips. My men ended up as a result passionate to read through them and have now in actuality been taking advantage of these things. Thanks for actually being simply thoughtful and then for obtaining this form of smart subject matter most people are really eager to know about. My personal honest regret for not expressing gratitude to sooner.

 10. jordan 13 says:

  I intended to write you one tiny word to finally thank you so much over again over the exceptional suggestions you’ve contributed on this website. It has been really particularly open-handed with you to allow without restraint what exactly most people might have marketed for an e-book to generate some money for themselves, mostly given that you might have tried it if you wanted. The good ideas also worked to become a easy way to comprehend most people have a similar dream the same as my very own to grasp more on the subject of this problem. I’m sure there are lots of more pleasurable times up front for people who looked over your site.

 11. platform golden goose says:

  I want to show my admiration for your kind-heartedness giving support to persons who absolutely need help with in this subject matter. Your real dedication to passing the message around ended up being unbelievably useful and has frequently empowered professionals like me to realize their ambitions. Your entire invaluable publication denotes a lot to me and substantially more to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us.

 12. off-white says:

  I precisely wanted to appreciate you once again. I do not know the things that I would’ve done in the absence of the actual suggestions shown by you concerning that concern. It was before a real frustrating setting in my opinion, however , observing this professional way you handled the issue took me to weep for contentment. I will be happier for this service and as well , trust you know what an amazing job that you’re putting in instructing some other people using your websites. More than likely you’ve never got to know all of us.

 13. golden goose says:

  I am just writing to let you understand of the really good discovery my girl encountered checking your web page. She came to find too many issues, including what it is like to have an ideal coaching mindset to let others just fully understand a variety of impossible matters. You undoubtedly surpassed my desires. I appreciate you for giving the priceless, trustworthy, edifying and unique thoughts on this topic to Emily.

 14. Golden Goose says:

  I have to show some appreciation to this writer just for rescuing me from this incident. After checking throughout the internet and obtaining strategies which were not beneficial, I believed my life was done. Existing minus the approaches to the problems you have solved by means of your report is a serious case, and the kind that would have badly affected my entire career if I had not noticed your web site. Your own competence and kindness in controlling all areas was important. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a step like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks very much for this high quality and results-oriented guide. I won’t hesitate to recommend your web site to any person who needs guidance on this situation.

 15. goyard outlet says:

  I together with my guys have been checking the best things found on your website then then developed an awful feeling I had not thanked the web blog owner for those tips. All the men became for that reason excited to see them and now have very much been loving them. Appreciation for indeed being really accommodating and for settling on some fine things millions of individuals are really desirous to understand about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 16. kd shoes says:

  Thanks for your entire labor on this website. My daughter loves conducting internet research and it’s simple to grasp why. Almost all know all of the compelling ways you give important tips and hints via this web blog and in addition inspire contribution from other individuals about this content so our favorite daughter is always learning a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are doing a pretty cool job.

 17. kobe shoes says:

  My spouse and i felt really joyous when Michael could round up his web research because of the ideas he gained from your very own web page. It is now and again perplexing just to always be releasing facts which usually other folks have been selling. And we all do know we have got the blog owner to give thanks to because of that. The most important explanations you made, the simple blog menu, the friendships you can help to engender – it is many amazing, and it’s really facilitating our son in addition to us understand the situation is satisfying, which is extraordinarily mandatory. Many thanks for the whole lot!

 18. yeezy shoes says:

  I’m just writing to make you be aware of what a cool discovery our girl encountered using your site. She noticed many details, not to mention what it is like to possess an incredible helping mood to have a number of people effortlessly understand specific tortuous matters. You undoubtedly exceeded her expectations. Thank you for showing these helpful, trusted, edifying and even unique tips on that topic to Evelyn.

 19. supreme clothing says:

  A lot of thanks for all of your effort on this website. Ellie takes pleasure in managing internet research and it’s simple to grasp why. All of us learn all about the dynamic mode you offer both interesting and useful guides via this blog and therefore foster participation from other individuals on this concept so our own simple princess is now being taught a lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always carrying out a really good job.

 20. off white outlet says:

  I’m commenting to make you understand what a exceptional discovery my wife’s girl obtained browsing your site. She came to find so many pieces, not to mention what it is like to have an ideal teaching character to get other folks effortlessly thoroughly grasp chosen problematic subject matter. You really surpassed her desires. Thank you for offering these essential, safe, revealing and as well as easy thoughts on your topic to Janet.

 21. golden goose cheap says:

  My wife and i have been very more than happy that Edward could complete his reports through the precious recommendations he obtained using your web page. It is now and again perplexing to just choose to be offering tips that many the others might have been selling. And now we understand we have got the writer to thank because of that. The illustrations you’ve made, the straightforward site navigation, the friendships you make it possible to instill – it is many sensational, and it’s really making our son and the family recognize that this situation is enjoyable, which is extraordinarily vital. Thank you for everything!

 22. bape says:

  I enjoy you because of all your valuable effort on this site. My daughter really likes making time for internet research and it’s really easy to see why. Most of us notice all of the powerful means you render efficient guides through your website and in addition inspire participation from others on the concern so our own simple princess is without a doubt becoming educated a lot. Have fun with the rest of the new year. You have been doing a fantastic job.

 23. yeezy shoes says:

  I must express some thanks to this writer for rescuing me from this type of matter. Just after surfing around through the world-wide-web and obtaining advice which are not productive, I assumed my entire life was over. Living without the presence of solutions to the problems you’ve resolved as a result of the post is a critical case, as well as the ones which may have adversely affected my career if I had not come across your web site. The skills and kindness in touching all areas was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I had not come across such a step like this. I’m able to now relish my future. Thanks for your time very much for your professional and effective guide. I will not think twice to propose your web page to anyone who needs and wants guidelines about this matter.

 24. kd 12 shoes says:

  I precisely needed to thank you so much again. I’m not certain the things that I might have sorted out without the type of opinions shown by you on such a subject matter. Completely was a very troublesome crisis for me, nevertheless being able to view a new specialized mode you dealt with the issue forced me to jump with happiness. I’m just happy for your advice and even wish you really know what an amazing job you are undertaking educating the others through your web page. More than likely you haven’t met all of us.

 25. gap yeezy says:

  I want to show my thanks to this writer just for bailing me out of such a condition. After exploring throughout the the web and meeting recommendations which are not pleasant, I figured my entire life was over. Being alive devoid of the solutions to the issues you’ve solved through this review is a critical case, and ones that could have adversely damaged my career if I had not discovered your web blog. Your actual training and kindness in touching all the details was tremendous. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a point like this. I’m able to at this time look ahead to my future. Thanks so much for your specialized and results-oriented guide. I won’t think twice to endorse the blog to anyone who needs recommendations about this problem.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.