Thủ tục xin visa công tác Tây Ban Nha

Thủ tục xin visa công tác Tây Ban Nha

Thời gian lưu trú dài nhất là 90 ngày trong  khoảng thời gian 6 tháng.

1. Đơn xin thị thực : điền chữ in hoa vào tất cả các mục, vui lòng ký đơn . Trường hợp vị thành niên và người tàn tật, bố mẹ hoặc ngừoi đại diện hợp pháp của người đó phải ký vào đơn.
2. Hộ chiếu : có giá trị ít nhất 3 tháng trước ngày dự định rời khỏi lãnh thổ Shengen của chuyến đi cuối cùng. Hộ chiếu phải có ít nhất 2 trang còn trống và được cấp trong vòng 10 năm trở lại. Một bản copy khổ A4 tất cả các trang hộ chiếu gốc ( kể cả trang trắng ). Nếu có hộ chiếu cũ thì phải trình bản gốc và nộp kèm 1 bản copy khổ A4 của các hộ chiếu này
3. Sơ yếu lý lịch của người xin thị thực, theo mẫu của đại sứ quán cung cấp ( không dành cho hộ chiếu ngoại giao và ngừoi dưới 16 tuổi ).
” VUI LÒNG NHẤP VÀO ĐÂY ĐỂ TẢI MẪU ĐƠN”
4. Một ảnh màu chụp gần đây nhất, cỡ ảnh hộ chiếu, chụp thẳng mặt, nền trắng và có ghi rõ họ tên phía sau ảnh. Có thể dán ảnh vào phần tương ứng trong đơn , nhưng không dung ghim bấm.
5. Bảo hiểm du lịch : ( không áp dụng cho hộ chiếu ngoại giao và hộ chiếu công vụ ): bảo hiểm phải có giá trị tối thiểu 30,000 EUR và có giá trị toàn bộ các nước thành viên khối Schengen. Thời hạn của bảo hiểm phải bao gồm toàn bộ thời gian lưu trú tại lãnh thổ Shengen, tức là kể từ ngày vào nước thành viên là điểm đến đầu tiên của hành trình cho tới ngày xuất cảnh để tới một nước thứ 3 không thuộc lãnh thổ Shengen. Ví dụ : : rời Việt Nam ngày 11-10-10, tới Frankfurt ngày hôm sau và hanhg trình bay về từ Frankfurt- Bangkok-Hanoi ngày 20-10-10 : bảo hiểm phải có giá trị ít nhất từ ngày 12-10-10 tới ngày 20-10-10. Những người xin thị thực vào nhiều lần chỉ cần mua bảo hiểm cho chuyến đi đầu tiên. Bảo hiểm phải bao gồm các chi phí y tế , cấp cứu, chi phí nhập viện cấp cứu, và chi phí hồi hương vì lý do y tế hay tử vong trong thời gian lưu trú tại lãnh thổ Schengen.
6. Đăt vé ( không phải vé ) máy bay khứ hồi. sau khi hồ sơ được duyệt cấp, đại sứ quán có thể yêu cầu trình bày vé máy bay trước khi cấp thị thực. trong trường hợp có nhiều đích đến, phải nộp thêm giấy tờ kê chi tiết và có trật tự hành trình chuyến đi, trong đó nêu rõ các chuyến bay, thời gian ở và mục đích ở mỗi chuyến đến và nơi lưu trú. Bản kê này phải do người xin thị thực ký. Nếu có sử dụng phương tiện giao thông khác ngoài máy bay, phải nộp đặt chỗ và hóa đơn tương ứng, nếu chưa có phải ghi rõ trong bản khai nêu trên lịch trình và ngày giừo của các phương tiện giao thông sẽ sử dụng.
7. Bản thư mời gốc : trong trường hợp đi theo lời mời cá nhân. Đại sứ quán chỉ chấp nhận mẫu thư mời chính thức cấp bởi Sở cảnh sát nơi ngừoi mời cư trú ( xem chỉ thị PRE/1283/2007 ngày 10/5 trên Công báo ngày 11/5/2007 quy định về các khái niệm và thủ tục cho các cá nhân làm thư mời cho người nước ngoài nhập cảnh với mục đích cá nhân hoặc mục đích du lịch ) hoặc chứng thư làm trước công chứng viên. Trong các trường hợp đặc biệt, và chỉ với sự chấp nhận của đại sứ quán, có thể thay thế bằng thư mời cá nhân. Trong mọi trường hợp, thư mời này không đồng nghĩa với việc người xin thị thực có thể bỏ qua các yêu cầu khác để nhập cảnh, do thư mời chỉ đảm bảo yêu cầu về chỗ ở trong thời gian lưu trú. Việc chứng minh có quan hệ thư từ và liên lạc bằng điện thoại cũng sẽ nâng cao khả năng được chấp thuận của hồ sơ xin thị thực.
8. Giấy tờ chứng minh mục đích chuyến đi: nếu đi theo lời mời của một công ty hay một tổ chức nhà nước cần phải nộp bản gốc thư mời, trong đó nêu rõ thong tin về lĩnh vực hoạt động của cơ quan người mời và cơ quan người được mời, mối quan hệ giữa hai bên, các chi tiết cá nhân của người được mời , thời gian , ngày dự định đi, lịch trình làm việc và những chi tiết khác liên quan đến chuyến đi. Trong trường hợp đi tham dự hội chợ, hội thảo , hội nghị thương mại hay loại hình hoạt động nào khác liên quan tới nghề nghiệp hay hoạt động thương mại của mình, người xin thị thực phải nộp thư mời hoặc thẻ ra vào do đơn vị tổ chức sự kiện cấp, kèm theo chương trình sự kiện. Trong mọi trường hợp, nếu người xin thị thực không phải là chủ doanh nghiệp hoặc là cổ đông chính của doanh nghiệp, phải nộp thêm quyết định cử đi công tác, trong đó có nêu rõ thong tin cá nhân và chức danh, nhiệm vụ trong công ty. Có thể nộp thêm các giấy tòe khác để chứng minh quan hệ thương mại hay vị trí chuyên môn của mình, ví dụ như hợp đồng, hóa đơn , vận đơn, danh sách đặt hang, đăng ký kinh doanh….
9. Chứng minh khả năng chi trả cá nhân : trong thời gian lưu trú tại lãnh thổ Schengen ( không áp dụng đối với hộ chiếu ngoại giao và hộ chiếu công vụ ). Người xin thị thực cần chứng minh số tiền tối thiểu là 569.97 EUR nếu thời gian lưu trú từ 9 ngày trở xuống và thêm 63.33 EUR mỗi ngày từ ngày thứ 10 trở đi. Có thể nộp sao kê tài khoản cá nhân tại ngân hang trong vòng 3 tháng trở lại đây, séc đảm bảo, séc du lịch, thư xác nhận trả tiền và thẻ tín dụng kèm theo xác minh số dư tài khoản hoặc sổ tiết kiệm hiện có ( yêu cầu tài khoản chính chủ, trừ trường hợp trẻ vị thành niên thì chấp nhận giấy tờ chứng minh mang tên bố mẹ hoặc người đại diện hợp pháp của trẻ ). Không chấp nhận xác nhận của ngân hang hoặc sao kê tài khoản cấp qua internet.
10. Chứng minh rang buộc kinh tế  và xã hội ở Việt Nam

Nếu người xin thị thực là doanh nghiệp: phải nộp bản sao công chứng giấy đăng ký kinh doanh ( trừ trường hợp công ty nhà nước ), chứng minh là cổ đông của công ty và giấy xác nhận đã hoàn thành nghĩa vụ thuế của công ty 1 năm trước đó. Nếu là người làm công ăn lương, phải nộp giấy cho nghỉ phép có chữ ký của người sử dụng lao động, nêu rõ chức danh và mức thu nhập hàng tháng. Nếu là học sinh, sinh viên phải có thư giới thiệu của trường.
Nếu có tài khoản ngân hàng, sổ phụ khách hàng của 3 tháng gần nhất. Nếu không sử dụng tài khoản ngân hàng cần nộp giấy khai rõ không sử dụng tài khoản có chữ ký của người xin thị thực. nếu là người làm công ăn lương, nộp bảng lương 3 tháng cuối và hợp đồng lao động.
Giấy chứng nhận kết hôn và giấy khai sinh của các con của người xin thị thực ( nếu có )
Giấy tờ chứng minh việc sỡ hữu hợp pháp bất động sản, nếu có
11. Chỉ dành cho người nước ngoài sống tại việt nam : giấy phép cư trú hoặc giấy tờ tương đương.
12. Nếu cư trú tại khách sạn hay các cơ sỡ công cộng, phải nộp xác nhận đặt phòng của tất cả các khách sạn định lưu trú ( hóa đơn hoặc chứng nhận trả tiền trước hoặc xác nhận đặt chỗ ). Nếu ở nhà riêng, cần phải nộp hợp đồng thuê nhà hoặc giấy tờ chứng nhận sỡ hữu nhà.
13. Công hàm của Cục lãnh sự- Bộ ngoại giao Việt Nam: chỉ dành cho hộ chiếu ngoại giao và công vụ.
14. Chỉ dành cho trẻ vị thành niên hoặc người tàn tật không đi cùng cha mẹ hoặc người đại diện hợp pháp: giấy đồng ý của cả bố và mẹ hoặc người đại diện hợp pháp của trẻ, cùng với giấy khai sinh của trẻ và bản sao hộ chiếu hoặc Chứng Minh Thư của bố mẹ hoặc ngừoi đại diện hợp pháp. Giaý đồng ý và giấy khai sinh phải được chứng nhận lãnh sự tại Cục Lãnh sự- Bộ ngoại giao Việt Nam.

CHÚ Ý :

Người xin thị thực có quyền nộp bất kì giấy tờ nào khác được cho là cần thiết hỗ trợ cho hồ sơ xin thị thực. đại sứ quán Tây Ban Nha có thể yêu cầu bổ sung hồ sơ nếu thấy cần thiết, cũng như yêu cầu phỏng vấn trực tiếp.
Hồ sơ cần được xếp theo trình tự trên, nộp bản gốc ( sẽ được trả lại khi kết thúc xét duyệt hồ sơ ) kèm bản copy ngay sau bản gốc. bản copy cần rõ rang và bao gồm tất cả các trang trắng ( ví dụ như hộ chiếu ). Tuy nhiên , các giấy tờ gửi đề tên đại sứ quán hay các phòng ban đại sứ quán ( ví dụ như thư giới thiệu gửi cho đại sứ quán chứ không phải gửi người được mời ) thì không được trả lại bản gốc và không cần nộp kèm bản copy. Giấy tờ gốc nào không nộp kèm bản copy có nghĩa là người xin thị thực không yêu cầu được trả lại và đại sứ quán giữ lại các bản gốc này. Giấy tờ bằng tiếng việt phải được nộp kèm bản dịch tiếng Anh hoặc tiếng Tây Ban Nha, để trên bản copy tiếng việt giấy tờ gốc. các giấy tờ như : giấy khai sinh, giấy chứng nhận kết hôn… phải được chứng nhận lãnh sự cả bản gốc lẫn bản dịch tại Cục lãnh sự, Bộ ngoại giao Việt Nam. Trường hợp đi theo đoàn, phải nộp bản sao giấy tờ chung cho mỗi hồ sơ xin thị thực.
Quyết định cuối cùng cấp thị thực thuộc về Đại sứ quán.

Qúa trình xét duyệt hờ sơ khoảng 15 ngày ( hoặc nhiều hơn tùy từng trường hợp cụ thể )
Phí xin thị thực là 60 EUR (1,680,000 vnd) . Trẻ em từ 6-12 tuổi 30 EUR (980,000 vnd). Trẻ em dưới 6 tuổi miễn phí thị thực.
Các phí sẽ không được hoàn trả, kể cả khi thị thực bị từ chối

39 thoughts on “Thủ tục xin visa công tác Tây Ban Nha

 1. supreme sweatshirt says:

  My spouse and i were fulfilled Emmanuel could complete his investigations through the precious recommendations he grabbed through your blog. It’s not at all simplistic just to happen to be handing out guidance that some other people may have been trying to sell. We realize we now have you to give thanks to for this. Most of the explanations you have made, the simple blog menu, the friendships your site help engender – it’s most spectacular, and it’s leading our son and our family do think the subject matter is cool, which is certainly wonderfully pressing. Many thanks for all!

 2. kyrie 7 says:

  My wife and i got really excited when Emmanuel could deal with his investigations through your ideas he was given using your web site. It is now and again perplexing just to possibly be giving freely tricks which often some people could have been trying to sell. So we fully grasp we’ve got the website owner to thank because of that. Those explanations you have made, the straightforward website menu, the relationships you give support to promote – it’s got mostly powerful, and it’s leading our son and our family do think that idea is interesting, which is rather serious. Many thanks for the whole thing!

 3. goyard store says:

  I definitely wanted to develop a comment to appreciate you for these remarkable secrets you are giving on this site. My time-consuming internet research has now been compensated with useful knowledge to write about with my friends. I would tell you that many of us readers actually are very much blessed to be in a decent network with very many marvellous professionals with interesting strategies. I feel very much lucky to have used your entire website page and look forward to tons of more amazing times reading here. Thanks a lot once more for everything.

 4. golden goose says:

  I wish to show my appreciation to the writer just for rescuing me from such a difficulty. After researching through the internet and meeting tips that were not helpful, I was thinking my life was done. Existing devoid of the strategies to the problems you have solved by way of the blog post is a critical case, and ones that might have badly damaged my career if I had not discovered the blog. Your own training and kindness in taking care of a lot of stuff was precious. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a step like this. I’m able to now look ahead to my future. Thank you very much for the impressive and sensible help. I will not be reluctant to propose your web site to anybody who needs to have counselling about this subject.

 5. curry 6 says:

  I am only writing to let you know of the fine discovery our girl obtained visiting your site. She noticed several issues, which included what it’s like to have an excellent helping nature to make many others just know just exactly several very confusing topics. You undoubtedly exceeded my expectations. Many thanks for coming up with those priceless, trusted, edifying not to mention cool guidance on the topic to Lizeth.

 6. goyard says:

  Thanks for all your effort on this blog. My daughter really likes managing investigation and it’s simple to grasp why. Many of us notice all concerning the compelling mode you present informative techniques by means of your blog and invigorate contribution from others on the idea and our favorite princess is now understanding a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You’re carrying out a dazzling job.

 7. off white outlet says:

  I am only commenting to make you understand of the brilliant discovery our daughter encountered studying the blog. She discovered so many details, not to mention what it’s like to possess an awesome teaching nature to get the rest without difficulty know just exactly selected grueling topics. You actually did more than our expectations. I appreciate you for giving such precious, safe, edifying and also easy tips about the topic to Ethel.

 8. kyrie shoes says:

  I’m commenting to make you know of the magnificent experience our princess undergone studying your webblog. She learned plenty of pieces, including what it is like to have an excellent giving style to make a number of people completely thoroughly grasp a variety of advanced subject areas. You actually did more than my expectations. Thanks for delivering these warm and helpful, safe, edifying and even fun guidance on that topic to Mary.

 9. jordan shoes says:

  Thanks so much for providing individuals with a very pleasant opportunity to read from this website. It really is very amazing and also packed with fun for me personally and my office peers to search your site at the very least three times in one week to see the newest items you will have. Not to mention, I’m at all times motivated with the excellent pointers served by you. Some two points in this post are without a doubt the simplest I have ever had.

 10. kobe byrant shoes says:

  I wanted to write down a quick word in order to say thanks to you for some of the superb techniques you are sharing here. My rather long internet look up has finally been paid with extremely good strategies to exchange with my guests. I would believe that we readers actually are undeniably blessed to exist in a fabulous network with very many wonderful professionals with beneficial plans. I feel really privileged to have encountered your website and look forward to tons of more fabulous minutes reading here. Thank you again for all the details.

 11. bape outlet says:

  I enjoy you because of every one of your labor on this web site. My mum delights in managing research and it is easy to understand why. We all learn all of the lively tactic you provide good suggestions through your web blog and even attract contribution from other ones on this situation so our favorite girl is actually being taught a great deal. Take pleasure in the rest of the year. Your carrying out a tremendous job.

 12. pg 1 says:

  A lot of thanks for your own work on this web page. Kim delights in carrying out research and it is obvious why. All of us notice all about the powerful ways you provide powerful guidance via this website and welcome response from other people about this article so my simple princess is certainly starting to learn a lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You have been performing a stunning job.

 13. golden goose shoes sale says:

  I am just writing to let you know what a beneficial encounter our girl had reading through the blog. She figured out a lot of issues, not to mention how it is like to possess a wonderful helping spirit to make the others with no trouble master various extremely tough topics. You truly did more than our own expectations. Thanks for distributing these warm and friendly, dependable, informative and in addition fun tips on this topic to Emily.

 14. nike dunks says:

  A lot of thanks for each of your efforts on this web site. My aunt really likes engaging in investigations and it is simple to grasp why. A number of us hear all about the lively ways you deliver valuable tactics via the blog and as well recommend contribution from some other people on that area plus our own daughter is undoubtedly becoming educated a great deal. Have fun with the rest of the year. You are always conducting a first class job.

 15. jordan says:

  I precisely needed to say thanks yet again. I’m not certain the things I would have taken care of without these concepts shown by you regarding my topic. It actually was a very depressing dilemma in my opinion, but being able to see a new professional form you treated it made me to jump with gladness. I’m grateful for the information and thus have high hopes you realize what a great job you have been doing teaching people today via a web site. Most likely you haven’t come across all of us.

 16. bapesta shoes says:

  Thanks a lot for giving everyone such a terrific opportunity to read critical reviews from this website. It really is very great and as well , packed with a great time for me and my office peers to visit the blog more than three times in a week to find out the latest issues you have got. Not to mention, I am at all times motivated concerning the breathtaking inspiring ideas you serve. Some 1 ideas on this page are in reality the most beneficial we’ve ever had.

 17. kyrie shoes says:

  I am just commenting to make you know of the notable discovery my friend’s princess undergone reading your web site. She came to find some things, most notably what it is like to have a very effective teaching mood to let the mediocre ones without problems know precisely various multifaceted things. You truly exceeded readers’ expectations. Thank you for distributing these interesting, trustworthy, explanatory and as well as unique guidance on your topic to Evelyn.

 18. bape says:

  I want to show some thanks to the writer just for rescuing me from such a incident. Because of exploring through the search engines and getting proposals which are not productive, I believed my life was over. Being alive without the strategies to the difficulties you’ve fixed through your good report is a critical case, and the kind that would have negatively damaged my career if I had not discovered the blog. Your personal capability and kindness in playing with a lot of things was crucial. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a thing like this. I’m able to now look ahead to my future. Thanks for your time very much for your professional and result oriented help. I will not hesitate to suggest the website to any person who should get assistance about this topic.

 19. off white jordan says:

  I simply needed to appreciate you again. I am not sure the things I could possibly have achieved in the absence of these creative ideas shared by you regarding this question. It had become an absolute depressing circumstance in my circumstances, nevertheless spending time with your expert avenue you solved it took me to jump with delight. Now i’m happy for this service as well as have high hopes you really know what a powerful job that you are putting in training the others via your site. More than likely you have never got to know all of us.

 20. adidas yeezy says:

  I truly wanted to develop a brief word so as to express gratitude to you for the magnificent concepts you are placing at this site. My considerable internet investigation has finally been paid with professional knowledge to share with my companions. I ‘d assume that most of us visitors are very endowed to dwell in a magnificent community with many perfect professionals with beneficial principles. I feel quite lucky to have encountered your web page and look forward to some more amazing moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 21. fear of god clothing says:

  I wish to show my respect for your kind-heartedness in support of those people who really need help with that theme. Your special dedication to passing the solution all over turned out to be quite important and has frequently empowered associates like me to achieve their dreams. Your own useful key points can mean much to me and still more to my office colleagues. Thank you; from each one of us.

 22. fear of god essentials says:

  Thanks so much for giving everyone an extraordinarily memorable possiblity to discover important secrets from this blog. It is always so kind and also packed with a great time for me and my office peers to search the blog on the least three times a week to find out the newest issues you have got. And lastly, I’m also certainly fascinated considering the surprising suggestions you give. Certain 1 areas on this page are indeed the most effective we have all ever had.

 23. golden goose mid star sneakers says:

  I truly wanted to type a small comment in order to thank you for some of the pleasant tactics you are giving at this site. My extensive internet search has at the end of the day been compensated with reasonable facts and techniques to share with my company. I ‘d declare that many of us visitors actually are really lucky to exist in a fine site with very many perfect individuals with beneficial tactics. I feel very happy to have used the site and look forward to really more awesome minutes reading here. Thanks again for a lot of things.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.