Diễn văn nhậm chức của Tổng thống Barack Obama

Hôm 21/1 vừa qua, Tổng thống Mỹ Barack Obama đã đọc diễn văn nhậm chức chính thức. Cùng Du lịch nước Mỹ điểm lại những ý chính trong bài văn này.

 

21/01/2013

Nhà Trắng

Văn phòng Thư ký Báo chí

Dành cho đăng tải ngay 21/1/2013

Diễn văn nhậm chức của Tổng thống Barack Obama

Toà nhà Quốc hội Hoa Kỳ

11h55 sáng, giờ miền đông Hoa Kỳ

 

Thưa Phó Tổng thống Biden, Ngài Chánh án Tối cao Pháp viện, các thành viên Quốc hội Hoa Kỳ, các quý khách, và các bạn công dân:

 

Mỗi lần chúng ta tập trung lại ở đây để nhậm chức cho một tổng thống thì chúng ta lại được chứng kiến sức mạnh bền bỉ của Hiến pháp của chúng ta. Chúng ta khẳng định lời hứa của nền dân chủ của chúng ta. Chúng ta nhớ ra rằng những gì gắn kết quốc gia của chúng ta không phải là mầu da của chúng ta, những nguyên tắc của tín ngưỡng của chúng ta, hay là nguồn gốc tên gọi của chúng ta. Điều làm chúng ta trở thành ngoại lệ, điều làm cho chúng ta là người Mỹ chính là sự tuyên bố trung thành của chúng ta với một lý tưởng đề ra trong một tuyên ngôn đưa ra hơn hai thế kỷ trước:

 

“Chúng tôi khẳng định một chân lý hiển nhiên rằng mọi người sinh ra đều bình đẳng, rằng tạo hóa đã ban cho họ những quyền tất yếu và bất khả xâm phạm, trong đó có quyền Sống, quyền được Tự do và mưu cầu Hạnh phúc.”

 

Ngày hôm nay chúng ta đi tiếp một hành trình bất tận để kết nối ý nghĩa của những lời đó với thực tế của thời đại chúng ta. Bởi vì lịch sử đã cho chúng ta thấy rằng mặc dù những sự thật này có thể là tự thân đúng, chúng chưa bao giờ là tự thân thực hiện. Mặc dù tự do là một món quà từ Thượng Đế, nó phải được gìn giữ bởi chính con dân Thượng Đế trên thế giới này. Những người ái quốc của thời năm 1776 đã không chiến đấu để thay một nền độc tài của một vị vua bằng những đặc quyền của một thiểu số, hay sự cai trị của một băng đảng. Họ đã cho chúng ta một nền cộng hòa, một chính phủ của dân, do dân, và vì dân, tin tưởng rằng mỗi thế hệ sẽ cùng gìn giữ tư tưởng lập quốc của chúng ta.

 

Và trong hơn 200 năm qua chúng ta đã làm được việc đó.

 

Với máu tứa ra từ vết roi, và máu tứa ra từ vết gươm chém, chúng ta nhận ra rằng không có liên bang nào dựa trên những nguyên tắc về tự do và bình đẳng lại có thể sống sót trong trạng thái nửa nô lệ, nửa tự do. Chúng ta đã tự làm mới mình, và thề cùng nhau tiến lên phía trước.

 

Cùng nhau chúng ta xác định rằng một nền kinh tế hiện đại đòi hỏi phải có đường sắt và đường cao tốc để tăng nhanh tốc độ đi lại và thương mại, phải có trường học và đại học để đào tạo những nhân công của chúng ta.

 

Cùng nhau chúng ta phát hiện ra rằng một thị trường tự do chỉ có thể phát triển được khi có các quy định để đảm bảo có cạnh tranh và cạnh tranh bình đẳng.

 

Cùng nhau chúng ta đã quyết định rằng một quốc gia vĩ đại phải chăm sóc những người dễ bị tổn thương và bảo vệ cho người dân của nó chống lại những tai họa và hiểm nguy tồi tệ nhất trong đời.

 

Trong khi làm tất cả những điều đó, chúng ta chưa bao giờ bỏ đi sự nghi ngờ của chúng ta đối với vai trò của một quyền lực trung tâm, và chúng ta cũng chưa bao giờ bỏ trọn niềm tin vào sự tưởng tượng rằng một chính phủ có thể diệt trừ mọi loại tệ nạn xã hội. Sự hân hoan của chúng ta với sáng kiến và tinh thần kinh doanh, niềm tin bất biến của chúng ta đối với lao động miệt mài và trách nhiệm cá nhân, là những hằng số trong tính cách của chúng ta.

 

Bởi vì chúng ta luôn hiểu rằng khi thời thế thay đổi thì chúng ta cũng phải thay đổi, rằng sự trung thành của chúng ta với những nguyên tắc lập quốc đòi hỏi chúng ta phải có những giải pháp mới đối với những thách thức mới, rằng việc bảo vệ những quyền tự do cá nhân của chúng ta đòi hỏi một cách sâu xa sự hành động tập thể. Bởi vì cũng giống như những quân nhân Mỹ không thể nào đối chọi được với những thế lực phát xít hay cộng sản chỉ với súng hỏa mai và dân quân, người dân Mỹ không thể đáp ứng được những đòi hỏi của thế giới hôm nay nếu chỉ hành động đơn lẻ. Không có một người đơn độc nào có thể đào tạo cho tất cả những giáo viên toán và khoa học mà chúng ta cần để trang bị cho trẻ em của chúng ta cho tương lai; hay xây dựng những con đường và mạng lưới và những phòng thí nghiệm sẽ giúp mang công việc và doanh nghiệp đến với đất nước của chúng ta. Chính lúc này, hơn bất kỳ lúc nào khác, chúng ta phải làm những việc này cùng nhau, như một quốc gia, như một dân tộc.

 

Thế hệ người Mỹ này đã được thử thách bằng những khủng hoảng đã giúp tôi luyện ý chí quyết tâm của chúng ta và chứng tỏ sự kiên định của chúng ta. Một thập kỷ chiến tranh giờ đang kết thúc. Và sự phục hồi kinh tế đã bắt đầu. Những khả năng của nước Mỹ là vô hạn, bởi vì chúng ta sở hữu tất cả những tính cách mà thế giới không biên giới này đòi hỏi: tuổi trẻ và động cơ tiến lên, sự đa dạng và cởi mở, năng lực bất tận đối phó với rủi ro, khả năng tái tạo thiên phú. Thưa đồng bào Mỹ của tôi, chúng ta được tạo ra cho một thời điểm như thế này, và chúng ta sẽ chớp được thời điểm này, nếu như chúng ta làm vậy cùng nhau.

 

Bởi vì chúng ta, nhân dân, hiểu rằng đất nước của chúng ta không thể thành công khi mà một thiểu số ngày càng nhỏ kiếm sống rất tốt và một đa số ngày càng lớn phải chật vật kiếm ăn. Chúng ta tin tưởng rằng sự phú cường của Mỹ phải được đặt trên bờ vai rộng của một tầng lớp trung lưu ngày càng phát triển. Chúng ta biết rằng nước Mỹ trở nên giầu mạnh khi mỗi người đều tìm thấy sự độc lập và niềm tự hào trong công việc của họ, khi mà mức lương của công việc lao động trung thực có thể giải phóng các gia đình khỏi bờ vực của sự khó khăn. Chúng ta trung thành với lập trường lập quốc của chúng ta khi một bé gái sinh ra trong cảnh bần cùng biết rằng cô ấy có cùng cơ hội thành công như bất cứ ai khác bởi vì cô ấy là một người Mỹ, cô ấy tự do, và cô ấy bình đẳng không chỉ trong mắt Thượng Đế mà còn trong mắt của chính chúng ta.

 

Chúng ta hiểu rằng những chương trình mòn cũ của chúng ta không còn đủ đáp ứng những nhu cầu của thời đại của chúng ta. Và vì thế chúng ta phải vận dụng những ý tưởng và công nghệ mới để tái tạo chính phủ của chúng ta, sửa đổi luật thuế của chúng ta, cải tổ trường học của chúng ta, và tăng cường năng lực cho công dân của chúng ta với những kỹ năng họ cần để làm việc chăm chỉ hay để học thêm, để vươn cao hơn. Nhưng khi mà công cụ thay đổi thì mục đích của chúng ta không đổi: một quốc gia ban thưởng cho nỗ lực và quyết tâm của từng cá nhân người Mỹ. Đó chính là điều mà thời khắc này đòi hỏi chúng ta. Điều này sẽ mang lại ý nghĩa thực sự cho tư tưởng của chúng ta.

 

Chúng ta, nhân dân, vẫn tin rằng mỗi công dân đều đáng được hưởng một mức độ an sinh và nhân phẩm căn bản. Chúng ta phải lựa chọn khó khăn để làm giảm chi phí y tế và quy mô khoản thâm hụt ngân sách của chúng ta. Nhưng chúng ta bác bỏ thứ niềm tin cho rằng nước Mỹ phải lựa chọn giữa việc chăm sóc cho thế hệ đã xây dựng đất nước này và việc đầu tư vào thế hệ sẽ xây dựng nó trong tương lai. Bởi vì chúng ta nhớ tới những bài học của quá khứ, thời mà người ta phải sống những năm cuối đời trong cảnh bần hàn và thời mà cha mẹ của những em bé tật nguyền không biết tìm kiếm trợ giúp ở đâu.

 

Chúng ta không tin rằng ở đất nước này tự do chỉ dành riêng cho những người may mắn hay hạnh phúc chỉ dành riêng cho một nhóm nhỏ. Chúng ta nhận thức được rằng dù chúng ta sống có trách nhiệm tới đâu trong cuộc đời mình thì bất kỳ ai trong chúng ta vào bất kỳ lúc nào cũng có khả năng phải đối mặt với sự mất việc hay sự đau ốm bất ngờ hay một ngôi nhà bị quét đi trong một cơn bão lớn. Những cam kết chúng ta lập ra với nhau thông qua các chương trình Medicare và Medicaid và An sinh Xã hội (Social Security), chúng không làm nhụt đi ý chí tự lực của chúng ta, mà làm chúng ta mạnh lên thêm. Chúng không biến chúng ta thành quốc gia của những kẻ ăn bám hưởng thụ mà cho phép chúng ta được tự do hơn để đối mặt với những mạo hiểm và rủi ro đã giúp đất nước này trở nên vĩ đại.

 

Chúng ta, nhân dân, vững tin rằng những trách nhiệm của chúng ta là người Mỹ không chỉ là trách nhiệm đối với chính chúng ta mà còn đối với cả các thế hệ tương lai. Chúng ta sẽ phản ứng với nguy cơ biến đổi khí hậu, biết rằng nếu không làm vậy sẽ phản bội con em chúng ta và các thế hệ tương lai. Một vài người vẫn còn từ chối tin vào những kết luận khoa học thuyết phục, nhưng không có ai có thể tránh được ảnh hưởng tồi tệ của những đám cháy lớn, hạn hán chết người, và những cơn bão càng lúc càng mạnh hơn.

 

Con đường tiến tới các nguồn năng lượng bền vững có thể dài và đôi khi khó khăn. Nhưng người Mỹ không thể kháng cự lại sự chuyển đổi này. Chính chúng ta phải lãnh đạo quá trình này. Chúng ta không thể để mất vào tay những nước khác công nghệ có thể mang tới những công việc mới và những ngành công nghiệp mới. Chúng ta phải nắm lấy tiềm năng mà nó hứa hẹn. Đây chính là cách sẽ giúp chúng ta duy trì được sức sống kinh tế của chúng ta và những của quý quốc gia của chúng ta là rừng và sông hồ, đất đai trồng trọt và những đỉnh cao tuyết phủ. Đây chính là cách chúng ta sẽ bảo vệ hành tinh của chúng ta, mà Thượng Đế đã giao cho chúng ta chăm sóc. Đây chính là cách chúng ta mang lại ý nghĩa cho tư tưởng mà những vị lập quốc khi xưa đã tuyên bố.

 

Chúng ta, nhân dân, vững tin rằng để có an ninh bền vững và hòa bình lâu dài không đòi hỏi phải có một cuộc chiến tranh bất tận. Những nam nữ quân nhân quả cảm của chúng ta được tôi luyện trong lửa đạn không có đối thủ về kỹ năng và lòng dũng cảm. Các công dân của chúng ta, nuôi kỷ niệm về những người đã hy sinh, biết quá rõ cái giá phải trả cho tự do. Sự thấu hiểu về những hy sinh của họ sẽ làm cho chúng ta mãi mãi cảnh giác đối với những kẻ có thể làm hại chúng ta. Nhưng chúng ta cũng là hậu duệ của những người đã chiến thắng bằng cả hòa bình chứ không chỉ trong chiến tranh – những người đã biến những kẻ thù không đội trời chung thành bạn trung thành – và chúng ta cũng phải mang những bài học này vào thời đại này của chúng ta.

 

Chúng ta sẽ bảo vệ người dân của chúng ta, và đề cao những giá trị của chúng ta thông qua sức mạnh của vũ khí, và nhà nước pháp quyền. Chúng ta sẽ thể hiện lòng can đảm của chúng ta để cố gắng giải quyết những khác biệt với các quốc gia khác một cách hòa bình. Không phải vì chúng ta ngây thơ về những hiểm họa mà chúng ta đối mặt mà bởi vì sự gắn kết, can dự có thể giúp gạt đi những nghi kỵ và nỗi sợ một cách lâu bền hơn.

 

Nước Mỹ sẽ là điểm tựa cho các liên minh mạnh ở mọi nơi trên thế giới. Và chúng ta sẽ tái lập những thể chế giúp mở rộng năng lực của chúng ta nhằm đối phó với những khủng hoảng ở nước ngoài. Bởi lẽ không ai có nhiều lợi ích trong một thế giới hòa bình hơn quốc gia hùng mạnh nhất trong thế giới đó. Chúng ta sẽ ủng hộ nền dân chủ từ châu Á tới châu Phi, từ châu Mỹ tới Trung Đông, bởi vì những lợi ích của chúng ta và lương tâm của chúng ta bắt buộc chúng ta phải đứng về phía những người còn đang mong mỏi được tự do. Và chúng ta phải là nguồn hy vọng cho người nghèo, người đau ốm, người bị đẩy ra ngoài lề xã hội, và những nạn nhân của định kiến. Đây không chỉ là hành xử từ lòng từ thiện, mà bởi vì hòa bình trong thời đại của chúng ta đòi hỏi việc cổ võ liên tục những nguyên tắc mà tư tưởng lập quốc chung của chúng ta đã miêu tả: lòng khoan dung và cơ hội, nhân phẩm và công lý.

 

Chúng ta, nhân dân, hôm nay tuyên bố rằng sự thật hiển nhiên nhất là tất cả chúng ta sinh ra đều bình đẳng – hôm nay vẫn dẫn đường chúng ta đi; y như nó đã từng dẫn đường cho các bậc tiền nhân của chúng ta vượt qua Thác Seneca và Selma và Stonewall; y như nó đã từng dẫn đường cho những người đàn ông và đàn bà, hữu danh và vô danh, đã để lại dấu chân trên chính bãi đất này, để nghe một vị mục sư giảng rằng chúng ta không thể nào đi một mình được; để lắng nghe một vị King tuyên bố rằng sự tự do cá nhân của chúng ta đan xen chặt chẽ với sự tự do của mọi linh hồn trên Trái Đất.

 

Giờ đây đó chính là nhiệm vụ của thế hệ chúng ta phải thực hiện những gì mà những người tiên phong đã khởi đầu, bởi vì hành trình của chúng ta chưa kết thúc cho tới khi những người vợ, người mẹ, và các con gái của chúng ta có thể nhận được tiền lương tương xứng với những nỗ lực của họ. Hành trình của chúng ta vẫn chưa kết thúc cho tới khi nào những người anh chị em đồng tính của chúng ta được đối xử công bằng như bất kỳ ai khác trước pháp luật, bởi vì nếu như tất cả chúng ta thực sự được sinh ra bình đẳng, thì tình yêu của chúng ta dành cho nhau cũng phải bình đẳng như thế. Hành trình của chúng ta vẫn chưa kết thúc cho tới khi không có một công dân nào phải đợi nhiều giờ đồng hồ để thực hiện quyền bầu cử của họ. Hành trình của chúng ta vẫn chưa kết thúc cho tới khi chúng ta tìm ra một cách tốt hơn để chào đón những người nhập cư cố gắng và hy vọng, những người nhìn nước Mỹ như một xứ sở của cơ hội, cho tới khi các sinh viên và kỹ sư trẻ tài năng được cơ hội tham gia vào lực lượng lao động của chúng ta thay vì bị đuổi ra khỏi đất nước của chúng ta. Hành trình của chúng ta vẫn chưa kết thúc cho tới khi tất cả trẻ em của chúng ta, từ những đường phố của Detroit tới những vùng đồi Appalachia, tới những ngõ nhỏ yên tĩnh của Newtown biết rằng chúng được quan tâm chăm sóc và nâng niu và luôn bảo vệ an toàn khỏi hiểm nguy.

 

Đây chính là nhiệm vụ của thế hệ của chúng ta, để biến những lời lẽ này, những quyền này, những giá trị của đời sống, tự do, và sự mưu cầu hạnh phúc trở thành hiện thực cho mọi người Mỹ. Trung thành với những văn bản lập quốc của chúng ta không bắt chúng ta phải đồng ý với nhau trong mọi mặt của đời sống. Nó cũng không có nghĩa là chúng ta phải định nghĩa tự do theo cùng một cách hay theo đuổi một con đường giống nhau trong sự mưu cầu hạnh phúc. Sự tiến bộ không bắt chúng ta phải kết thúc những tranh luận hàng thế kỷ về vai trò của chính phủ trong mọi thời, nhưng nó đòi hỏi chúng ta phải hành động trong thời của chúng ta.

 

Lúc này, quyết định thế nào là việc của chúng ta và chúng ta không thể trì hoãn việc đó. Chúng ta không được nhầm lẫn sự tuyệt đối hóa là nguyên tắc hay thay thế việc diễn trò cho chính trị, hay coi trò mạt sát như tranh luận duy lý. Chúng ta phải hành động dù biết rằng việc chúng ta làm có lẽ còn chưa thật hoàn hảo. Chúng ta phải hành động dù biết rằng những chiến thắng của ngày hôm nay sẽ không phải toàn phần, và rằng trách nhiệm nằm trên vai của những người đứng ở đây trong 4 năm, 40 năm, hay 400 năm sau để thúc đẩy tinh thần bất hủ đã được trao xuống cho chúng ta trong một khán phòng đơn sơ ở Philadelphia.

 

Các bạn đồng hương Mỹ của tôi, lời thề mà tôi tuyên thệ trước các bạn hôm nay, giống như những lời thề được tuyên bởi những người phụng sự trong Quốc hội, là lời thề trước Thượng Đế và tổ quốc, không phải trước đảng hay phe nhóm. Và chúng tôi phải thực hiện lời thề đó thật trung thành trong suốt thời gian phụng sự của chúng tôi. Nhưng những lời tôi nói ra hôm nay không khác nhiều so với những lời thề mỗi người lính thề khi nhập ngũ, hay một người nhập cư thề khi giấc mơ trở thành hiện thực. Lời thề của tôi không khác với lời tuyên thệ trước lá cờ đang tung bay trên cao, lá cờ làm tim chúng ta ngập tràn sự kiêu hãnh.

 

Đó là những lời của công dân, và những lời này đại diện cho niềm hy vọng lớn nhất của chúng ta. Các bạn và tôi, là công dân, có năng lực để định hướng cho đường đi của đất nước này. Các bạn và tôi, là công dân, có trách nhiệm phải định hình những tranh luận của thời đại chúng ta, không chỉ bằng những lá phiếu chúng ta bầu, mà còn bằng những lời nói chúng ta nói ra để bảo vệ những giá trị cổ xưa nhất và những lý tưởng bền vững nhất của chúng ta.

 

Chúng ta hãy cùng nhau ôm ấp với tinh thần phục vụ nghiêm túc và niềm vui to lớn những gì là quyền bẩm sinh của chúng ta. Với nỗ lực chung và mục đích chung, với đam mê và dâng hiến, chúng ta hãy cùng đáp lại lời kêu gọi của lịch sử và mang theo ánh sáng tự do quý giá này tới một tương lai dù bất định.

 

Xin cảm ơn quý vị. Cầu Thượng Đế phù hộ cho quý vị. Và mong Người mãi mãi phù hộ cho Hợp Chủng quốc Hoa Kỳ.

 

Top Ten Travel

105 thoughts on “Diễn văn nhậm chức của Tổng thống Barack Obama

 1. goyard says:

  I simply wanted to write a remark to express gratitude to you for some of the awesome tips and hints you are placing here. My incredibly long internet investigation has at the end been recognized with good content to exchange with my friends. I ‘d express that most of us visitors are undoubtedly lucky to exist in a wonderful website with very many marvellous people with valuable things. I feel pretty lucky to have discovered your entire web site and look forward to plenty of more entertaining times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 2. kd 12 says:

  I want to point out my admiration for your kind-heartedness in support of men and women that should have help with this concern. Your special commitment to passing the solution up and down had been particularly productive and have continuously made guys and women like me to achieve their ambitions. Your amazing interesting guide signifies a lot to me and further more to my mates. Regards; from each one of us.

 3. golden goose sneakers says:

  I wanted to compose you a tiny observation to finally thank you very much the moment again for the marvelous ideas you’ve shared at this time. It was so particularly open-handed with you to deliver freely all that numerous people could have marketed for an electronic book to make some bucks on their own, mostly considering that you could have done it in the event you desired. These secrets additionally worked to provide a good way to be aware that other people have similar desire just like my own to learn way more with reference to this issue. I am sure there are thousands of more fun opportunities up front for those who looked at your blog.

 4. off white says:

  I have to express some appreciation to the writer for rescuing me from this type of crisis. As a result of surfing through the world-wide-web and meeting tips that were not beneficial, I assumed my entire life was well over. Existing minus the strategies to the difficulties you have sorted out through the post is a crucial case, and ones that would have in a wrong way damaged my career if I hadn’t come across your blog post. Your own knowledge and kindness in controlling the whole thing was important. I don’t know what I would have done if I had not come across such a point like this. I am able to at this point relish my future. Thank you so much for this skilled and effective help. I won’t be reluctant to endorse your web site to any individual who needs counselling on this subject matter.

 5. goyard bag says:

  I and also my friends appeared to be following the nice helpful tips located on your website while then I got a horrible feeling I never expressed respect to the website owner for them. My ladies came for that reason very interested to read through all of them and have in effect really been enjoying them. I appreciate you for truly being considerably helpful and then for deciding upon varieties of nice resources most people are really eager to be informed on. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 6. fear of god hoodie says:

  My wife and i have been absolutely delighted that Emmanuel managed to conclude his researching from the precious recommendations he made when using the web site. It is now and again perplexing to just be giving for free hints which often people today could have been selling. And we also do understand we’ve got the writer to appreciate for that. The entire illustrations you made, the easy web site menu, the relationships your site make it easier to engender – it’s most incredible, and it’s leading our son and our family understand the issue is fun, and that’s rather serious. Thank you for the whole lot!

 7. golden goose says:

  I just wanted to make a quick comment to express gratitude to you for those nice tips and hints you are showing on this website. My extensive internet search has at the end of the day been recognized with pleasant facts and strategies to go over with my friends. I ‘d express that many of us readers are unequivocally endowed to exist in a perfect website with many special people with useful methods. I feel very much happy to have encountered your web site and look forward to many more excellent times reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 8. kd shoes says:

  I intended to write you the little bit of remark to help say thanks a lot yet again for your marvelous techniques you have contributed on this page. It’s simply incredibly generous of you in giving openly all a few people would’ve sold as an electronic book to generate some profit for themselves, mostly considering that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. The techniques as well acted like the great way to fully grasp that the rest have a similar desire much like mine to figure out a whole lot more with regards to this problem. I’m sure there are some more pleasurable situations up front for folks who take a look at your site.

 9. off white nike says:

  I am glad for commenting to let you be aware of of the amazing experience our child went through reading through the blog. She discovered a lot of details, including what it’s like to have a very effective coaching heart to let folks effortlessly know specified multifaceted subject areas. You really did more than our desires. Thank you for showing those great, healthy, educational not to mention fun tips on this topic to Janet.

 10. off white says:

  I just wanted to write down a brief message in order to thank you for these nice tactics you are giving at this website. My extensive internet lookup has finally been honored with really good suggestions to go over with my best friends. I ‘d admit that we readers actually are definitely blessed to be in a fantastic place with very many awesome individuals with interesting strategies. I feel rather happy to have discovered your web site and look forward to really more fabulous minutes reading here. Thank you again for all the details.

 11. golden goose mid star says:

  I’m just writing to let you be aware of of the superb experience my cousin’s child went through viewing your web site. She picked up a lot of pieces, most notably what it is like to have an incredible teaching spirit to make certain people very easily know specific specialized matters. You truly exceeded our own desires. Thank you for presenting the practical, trusted, revealing as well as fun tips on this topic to Mary.

 12. kd 14 says:

  I and also my friends happened to be digesting the good thoughts on your web blog while unexpectedly I had a horrible feeling I had not thanked the web blog owner for those tips. These young boys had been absolutely joyful to read them and have quite simply been having fun with them. Many thanks for genuinely quite helpful and also for making a decision on varieties of great topics millions of individuals are really needing to discover. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 13. fear of god essentials says:

  I am just writing to make you be aware of of the cool encounter my princess went through going through your webblog. She learned too many details, most notably how it is like to have an ideal teaching style to make other individuals without difficulty grasp various multifaceted matters. You really exceeded visitors’ expectations. Many thanks for offering these powerful, healthy, edifying and easy guidance on that topic to Gloria.

 14. goyard bag says:

  I wish to voice my passion for your generosity giving support to men and women who actually need assistance with this concept. Your real commitment to passing the message throughout has been wonderfully powerful and has without exception helped some individuals much like me to arrive at their aims. Your new warm and helpful report can mean much a person like me and additionally to my peers. Regards; from each one of us.

 15. golden goose sale says:

  Thanks so much for providing individuals with an exceptionally wonderful chance to discover important secrets from this website. It is often very cool and also jam-packed with a good time for me and my office peers to visit the blog no less than thrice in 7 days to read through the latest stuff you have got. And indeed, I am certainly amazed for the spectacular tactics you serve. Certain two ideas on this page are indeed the most impressive I’ve had.

 16. bape says:

  I simply wanted to appreciate you all over again. I do not know the things I would’ve handled in the absence of the solutions contributed by you about that theme. It has been an absolute frightful situation in my view, however , coming across the well-written avenue you resolved that forced me to cry for delight. Now i’m happier for your assistance and then hope you realize what a powerful job you’re getting into instructing some other people thru your web page. I know that you have never got to know all of us.

 17. supreme says:

  I truly wanted to post a small word so as to express gratitude to you for all the wonderful tips and hints you are writing at this site. My extensive internet search has at the end been paid with incredibly good ideas to exchange with my best friends. I ‘d say that most of us site visitors are unequivocally blessed to exist in a wonderful place with very many brilliant professionals with useful principles. I feel quite fortunate to have seen the webpage and look forward to really more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once again for everything.

 18. golden goose says:

  I wish to express appreciation to you for bailing me out of this particular instance. Just after searching through the search engines and coming across techniques which are not powerful, I assumed my life was over. Being alive without the presence of answers to the issues you’ve sorted out as a result of the write-up is a serious case, and ones that might have in a wrong way affected my entire career if I had not come across the website. Your own personal knowledge and kindness in touching all the details was vital. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. I can at this moment relish my future. Thank you so much for your reliable and amazing guide. I will not think twice to recommend your web site to anyone who needs counselling about this area.

 19. kyrie irving says:

  I wanted to compose a quick message in order to appreciate you for all the remarkable suggestions you are showing at this site. My extended internet lookup has at the end of the day been honored with reputable details to go over with my two friends. I would believe that we website visitors are rather endowed to be in a superb place with many perfect professionals with valuable tips. I feel somewhat fortunate to have come across your weblog and look forward to some more enjoyable minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

 20. golden goose sabot says:

  I enjoy you because of all of your labor on this web page. My daughter really loves going through internet research and it’s really simple to grasp why. We know all concerning the compelling manner you produce useful things on the web site and invigorate participation from the others about this concept and our favorite child is without question starting to learn a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You have been doing a stunning job.

 21. a bathing ape says:

  I would like to get across my affection for your generosity supporting men and women who require assistance with this one content. Your personal dedication to getting the message up and down ended up being wonderfully powerful and have regularly permitted professionals just like me to attain their endeavors. The helpful guideline entails this much to me and extremely more to my fellow workers. Thank you; from all of us.

 22. palm angels says:

  I wanted to jot down a quick remark in order to express gratitude to you for these magnificent tips and hints you are placing on this website. My prolonged internet lookup has at the end of the day been paid with wonderful knowledge to write about with my contacts. I would declare that many of us website visitors actually are quite lucky to exist in a decent network with so many perfect professionals with helpful plans. I feel very much lucky to have discovered your entire weblog and look forward to really more enjoyable moments reading here. Thank you again for all the details.

 23. ggdb says:

  I want to convey my gratitude for your kind-heartedness for people who actually need help on in this situation. Your special commitment to getting the message all around turned out to be certainly invaluable and have usually permitted employees just like me to realize their aims. Your own warm and helpful hints and tips can mean this much a person like me and substantially more to my office colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 24. off white says:

  I must show my appreciation to you just for bailing me out of this type of circumstance. After exploring through the internet and meeting ways which were not powerful, I figured my life was well over. Existing devoid of the approaches to the issues you have fixed through this short post is a crucial case, and those that would have in a wrong way damaged my career if I had not come across your web site. Your main natural talent and kindness in taking care of a lot of things was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I can now look forward to my future. Thank you very much for this reliable and amazing guide. I won’t hesitate to propose your web sites to any individual who wants and needs tips on this topic.

 25. off white t shirt says:

  Thank you a lot for providing individuals with remarkably memorable opportunity to read in detail from this website. It really is so cool and also packed with fun for me and my office acquaintances to search your web site no less than thrice in a week to read the fresh secrets you have. And definitely, I’m also usually pleased concerning the surprising principles you serve. Some 2 tips in this article are unequivocally the best we have ever had.

 26. goyard outlet says:

  My spouse and i have been really satisfied when Louis could round up his studies while using the ideas he came across through your web pages. It is now and again perplexing to simply find yourself offering secrets a number of people may have been selling. And we also know we have got the blog owner to appreciate because of that. All of the explanations you have made, the simple web site navigation, the friendships you can make it easier to foster – it’s many impressive, and it’s facilitating our son and us consider that that subject is satisfying, and that is pretty indispensable. Many thanks for everything!

 27. supreme clothing says:

  I enjoy you because of all your labor on this blog. My mother enjoys going through research and it’s really easy to understand why. We know all of the dynamic mode you offer sensible strategies via your web blog and in addition invigorate participation from some other people about this issue and our child is always learning a great deal. Have fun with the rest of the year. You are always carrying out a glorious job.

 28. supreme hoodie says:

  Thank you so much for providing individuals with remarkably brilliant possiblity to read articles and blog posts from this website. It’s always very excellent and packed with a great time for me personally and my office fellow workers to search your site more than 3 times weekly to learn the new tips you have got. And definitely, I’m so actually fulfilled considering the unique tactics you serve. Certain two tips in this posting are particularly the finest we have all ever had.

 29. yeezy shoes says:

  I have to voice my love for your kindness for men and women that need guidance on this matter. Your personal dedication to getting the message all-around had been quite productive and have always enabled guys just like me to reach their desired goals. Your entire valuable report implies a great deal to me and much more to my fellow workers. With thanks; from all of us.

 30. off white clothing says:

  I and my guys came looking through the nice recommendations on your site then all of a sudden developed a terrible feeling I had not thanked the web blog owner for those strategies. My guys became glad to read all of them and now have sincerely been loving these things. Thanks for being very kind as well as for settling on this sort of perfect subject areas millions of individuals are really desperate to understand about. Our sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 31. off white outlet says:

  I really wanted to write a small comment so as to thank you for all of the superb guidelines you are placing here. My incredibly long internet research has finally been compensated with reasonable facts to write about with my friends. I would point out that many of us readers actually are truly fortunate to live in a good place with so many outstanding professionals with helpful tricks. I feel rather fortunate to have used the web page and look forward to many more amazing times reading here. Thank you once more for everything.

 32. supreme official says:

  Needed to create you that little note in order to thank you yet again for these spectacular guidelines you have discussed on this page. It was quite surprisingly generous with people like you to grant unhampered exactly what many people would’ve advertised as an electronic book in making some bucks for their own end, particularly since you might well have done it if you decided. Those thoughts likewise served as the easy way to recognize that most people have similar eagerness just as my very own to see somewhat more in respect of this problem. I am certain there are numerous more enjoyable opportunities up front for individuals who scan through your blog post.

 33. goyard says:

  I’m just writing to make you be aware of of the really good discovery my cousin’s princess gained going through your blog. She came to find too many details, which include what it’s like to have an excellent teaching heart to let a number of people easily learn a variety of impossible topics. You actually surpassed my expected results. I appreciate you for providing such important, safe, explanatory as well as cool guidance on your topic to Janet.

 34. bapesta shoes says:

  I would like to express some appreciation to this writer for bailing me out of such a difficulty. After searching throughout the the net and seeing strategies that were not pleasant, I assumed my life was gone. Living devoid of the solutions to the difficulties you have sorted out as a result of the article is a crucial case, and those which might have negatively damaged my career if I had not noticed your site. Your good expertise and kindness in maneuvering all the things was precious. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a solution like this. I can also at this time relish my future. Thank you very much for the reliable and result oriented guide. I won’t be reluctant to suggest the website to any individual who would need guide about this area.

 35. off white t shirt says:

  I truly wanted to write a quick remark to be able to express gratitude to you for all of the great facts you are showing at this website. My particularly long internet search has now been rewarded with useful insight to share with my relatives. I would declare that most of us visitors actually are unquestionably fortunate to live in a decent network with many brilliant individuals with useful pointers. I feel extremely lucky to have come across your entire website page and look forward to really more exciting minutes reading here. Thanks once more for everything.

 36. bape clothing says:

  My spouse and i ended up being quite glad when Raymond could finish off his analysis through the entire ideas he made from your web pages. It’s not at all simplistic to simply always be giving freely tricks that many other people may have been making money from. And we all already know we now have the website owner to give thanks to for that. The most important explanations you have made, the simple site navigation, the relationships you can give support to instill – it’s most astounding, and it’s leading our son and the family imagine that the situation is entertaining, which is certainly truly pressing. Thanks for everything!

 37. fear of god clothing says:

  Needed to write you that little bit of observation just to say thank you once again for your personal marvelous tricks you have provided at this time. It has been tremendously generous of people like you to supply unreservedly exactly what a number of people might have made available for an electronic book to generate some money for themselves, most importantly considering the fact that you might have tried it in the event you desired. Those good tips likewise acted like the good way to recognize that someone else have similar zeal much like my personal own to see a whole lot more around this issue. I’m certain there are numerous more pleasant occasions up front for those who take a look at your blog.

 38. bape says:

  I and my buddies were actually reading through the good thoughts located on your website and so quickly came up with a horrible feeling I had not thanked the website owner for those techniques. Those guys ended up certainly happy to study them and have honestly been making the most of these things. Thanks for really being indeed accommodating and for pick out such useful subjects most people are really eager to learn about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

 39. golden goose kids says:

  I wanted to jot down a brief note to be able to say thanks to you for those precious information you are sharing here. My time-consuming internet investigation has at the end of the day been compensated with incredibly good facts and techniques to share with my good friends. I would tell you that many of us site visitors are really fortunate to dwell in a decent community with many outstanding people with very helpful opinions. I feel quite privileged to have encountered your entire webpage and look forward to many more fun minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 40. irving shoes says:

  I actually wanted to develop a word to thank you for all the nice guidelines you are giving on this website. My particularly long internet investigation has at the end been compensated with brilliant knowledge to go over with my co-workers. I would assert that many of us readers actually are extremely blessed to live in a useful site with many brilliant individuals with interesting techniques. I feel rather grateful to have discovered the webpages and look forward to many more fabulous moments reading here. Thank you once again for all the details.

 41. yeezy gap hoodie says:

  Thanks a lot for giving everyone an exceptionally terrific opportunity to read from this blog. It is often so useful and jam-packed with a good time for me and my office acquaintances to search the blog particularly thrice in a week to learn the latest items you have got. And of course, I’m just certainly fascinated considering the amazing ideas served by you. Some 4 areas in this posting are absolutely the very best we have all ever had.

 42. kyrie shoes says:

  Needed to create you a little remark to help say thank you again for your awesome guidelines you have contributed at this time. It’s certainly tremendously open-handed of people like you to give publicly just what a number of people could possibly have supplied for an electronic book to help make some profit for themselves, chiefly considering the fact that you could possibly have done it in the event you desired. These tactics in addition served to become a easy way to fully grasp that other people have similar keenness just as my very own to know the truth a great deal more with reference to this matter. Certainly there are numerous more pleasurable times up front for those who see your blog post.

 43. supreme clothing says:

  There are definitely loads of details like that to take into consideration. That may be a great point to carry up. I offer the thoughts above as normal inspiration but clearly there are questions like the one you carry up the place an important factor will likely be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, however I’m positive that your job is clearly recognized as a fair game. Both boys and girls feel the affect of only a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 44. yeezy says:

  It抯 exhausting to search out knowledgeable folks on this matter, but you sound like you already know what you抮e speaking about! Thanks

 45. yeezy boost 350 says:

  Howdy! I simply want to give a huge thumbs up for the great info you could have here on this post. I will likely be coming back to your blog for more soon.

 46. supreme clothing says:

  Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and in no way appear to get something done.

 47. ggdb says:

  After study a number of of the weblog posts in your web site now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and shall be checking back soon. Pls try my website as properly and let me know what you think.

 48. kd shoes says:

  This website online can be a walk-by way of for all the info you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely uncover it.

 49. bape says:

  It is best to participate in a contest for among the best blogs on the web. I’ll suggest this web site!

 50. off white says:

  Aw, this was a very nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get something done.

 51. off white outlet says:

  An interesting dialogue is price comment. I believe that you need to write extra on this topic, it won’t be a taboo subject but typically people are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 52. supreme says:

  Hi there! I just wish to give a huge thumbs up for the nice information you’ve right here on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.

 53. yeezy shoes says:

  I was very happy to search out this web-site.I needed to thanks for your time for this excellent learn!! I definitely having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 54. bape hoodie says:

  That is the appropriate blog for anyone who wants to find out about this topic. You notice a lot its virtually hard to argue with you (not that I actually would want匟aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 55. a bathing ape says:

  There are definitely a whole lot of particulars like that to take into consideration. That may be a great level to carry up. I supply the ideas above as normal inspiration but clearly there are questions like the one you bring up the place an important factor can be working in honest good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, however I am sure that your job is clearly recognized as a fair game. Each girls and boys really feel the influence of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 56. air jordan says:

  Spot on with this write-up, I actually think this web site needs much more consideration. I抣l most likely be again to read rather more, thanks for that info.

 57. bapesta says:

  This website is known as a walk-by means of for the entire info you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l positively discover it.

 58. supreme new york says:

  I am usually to running a blog and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and preserve checking for brand new information.

 59. russell westbrook shoes says:

  There are certainly a whole lot of details like that to take into consideration. That may be a great point to convey up. I supply the thoughts above as general inspiration however clearly there are questions like the one you bring up the place the most important thing will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, but I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys really feel the impact of only a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 60. retro jordans says:

  I抎 must examine with you here. Which is not something I often do! I enjoy studying a post that will make individuals think. Also, thanks for allowing me to comment!

 61. kyrie 5 spongebob says:

  I found your blog site on google and verify a number of of your early posts. Proceed to keep up the superb operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to studying extra from you in a while!?

 62. yeezy boost 380 says:

  There are certainly lots of details like that to take into consideration. That may be a great level to convey up. I offer the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up where an important thing shall be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around issues like that, but I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys feel the impression of only a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 63. air jordan travis scott says:

  Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nevertheless I’m experiencing problem with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss downside? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 64. off white outlet says:

  Thanks a lot for giving everyone such a brilliant chance to discover important secrets from this website. It can be so good plus full of a great time for me personally and my office mates to search your blog no less than 3 times in 7 days to study the latest stuff you have. Of course, I’m so always pleased considering the impressive concepts you serve. Certain two areas in this post are definitely the most beneficial we’ve had.

 65. bape clothing says:

  Thank you a lot for providing individuals with a very superb possiblity to read in detail from here. It really is so pleasurable and as well , packed with a great time for me personally and my office acquaintances to visit your site at minimum 3 times every week to see the new secrets you will have. And indeed, we’re always motivated concerning the extraordinary information you give. Some 4 points on this page are basically the simplest I’ve ever had.

 66. goyard outlet says:

  Thank you a lot for giving everyone an extremely special chance to read from this website. It really is very terrific plus full of a great time for me personally and my office acquaintances to search your blog really three times every week to study the fresh secrets you have. And definitely, I am at all times impressed for the tremendous creative ideas you serve. Certain 3 tips in this post are ultimately the very best I have had.

 67. supreme t shirt says:

  I needed to draft you that very small note to finally say thanks the moment again regarding the incredible basics you have provided in this case. This has been certainly shockingly open-handed of you to present freely all that a lot of people could possibly have sold for an ebook to get some money for themselves, notably given that you could have done it if you ever wanted. The solutions additionally worked as the good way to be aware that other people online have the identical eagerness the same as my own to know a lot more with reference to this issue. I am sure there are many more enjoyable situations ahead for those who look into your blog post.

 68. akun gacor says:

  I seriously love your blog.. Excellent colors & theme.

  Did you build this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my very own site and
  would like to learn where you got this from or just what the theme is named.
  Kudos!

 69. golden goose kids says:

  Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

 70. golden goose kids says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out someone with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that’s needed on the internet, someone with a bit of originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

 71. bape says:

  Can I just say what a aid to search out somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You positively know find out how to carry a problem to gentle and make it important. Extra individuals need to read this and understand this facet of the story. I cant imagine youre no more in style because you undoubtedly have the gift.

 72. jordan outlet says:

  I抦 impressed, I need to say. Really not often do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is something that not sufficient persons are talking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled throughout this in my seek for one thing relating to this.

 73. yeezy shoes says:

  After examine a number of of the blog posts on your website now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and will probably be checking again soon. Pls try my website online as properly and let me know what you think.

 74. curry 9 says:

  There’s noticeably a bundle to learn about this. I assume you made certain good points in options also.

 75. Pingback: Facebook like count

 76. jordan 12 says:

  Nice post. I be taught one thing more difficult on totally different blogs everyday. It can always be stimulating to learn content material from different writers and observe a little bit one thing from their store. I抎 prefer to make use of some with the content on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link in your internet blog. Thanks for sharing.

 77. birkin bag says:

  I抎 need to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I enjoy studying a put up that will make folks think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 78. kyrie 6 says:

  I抦 impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you have got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is something that not sufficient people are talking intelligently about. I’m very glad that I stumbled throughout this in my search for one thing relating to this.

 79. off white jordan 1 says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out any individual with some unique ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is one thing that is needed on the web, someone with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 80. palm angels says:

  It抯 onerous to search out knowledgeable people on this subject, but you sound like you recognize what you抮e talking about! Thanks

 81. supreme t shirt says:

  I抎 have to check with you here. Which isn’t something I usually do! I get pleasure from reading a put up that may make folks think. Also, thanks for permitting me to comment!

 82. Travis Scott Air Jordan says:

  The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to learn, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly fix should you werent too busy searching for attention.

 83. BVZ_Moskva_M says:

  Быстро возводимые здания: коммерческая выгода в каждой детали!
  В современном мире, где время – деньги, быстровозводимые здания стали реальным спасением для предпринимательства. Эти современные объекты объединяют в себе надежность, экономическую эффективность и быстрый монтаж, что придает им способность превосходным выбором для бизнес-проектов разных масштабов.
  Быстровозводимые здания
  1. Скорость строительства: Моменты – наиважнейший аспект в деловой сфере, и объекты быстрого монтажа обеспечивают значительное снижение времени строительства. Это особенно ценно в моменты, когда требуется быстрый старт бизнеса и начать прибыльное ведение бизнеса.
  2. Экономия: За счет оптимизации производства и установки элементов на месте, финансовые издержки на быстровозводимые объекты часто приходит вниз, по сопоставлению с традиционными строительными задачами. Это позволяет сэкономить средства и получить более высокую рентабельность инвестиций.
  Подробнее на https://www.scholding.ru/
  В заключение, сооружения быстрого монтажа – это отличное решение для бизнес-мероприятий. Они обладают быстрое строительство, экономическую эффективность и надежные характеристики, что придает им способность идеальным выбором для компаний, готовых начать прибыльное дело и гарантировать прибыль. Не упустите момент экономии времени и средств, выбрав быстровозводимые здания для вашей будущей задачи!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.