Các biểu tượng của Hàn Quốc

Taegeukgi (Cờ thái cực)

Quốc kỳ của nước Đại Hàn Dân Quốc có tên gọi Taegeukgi.  Tóm lược lịch sử hình thành Taegeukgi

 

 

 

 • Nguồn gốc
  Quốc kỳ Hàn Quốc
  Quốc kỳ Hàn Quốc.

Các vương triều trong lịch sử Hàn Quốc không có truyền thống sử dụng quốc kỳ. Những vấn đề liên quan đến việc chế định và chọn lựa quốc kỳ bắt đầu xuất hiện từ năm 1880 nhưng vẫn chưa được quan tâm nhiều. Trong chuyến công du đến Nhật Bản vào tháng 8 năm 1882, sứ thần Park Young-hyo đã sáng tạo nên lá cờ thái cực với vòng tròn thái cực lưỡng nghi gồm một nửa màu đỏ và một nửa màu xanh ở giữa, 4 bên là 4 ký hiệu màu đen biểu tượng cho 4 quẻ trong bát quái và nó đã trở thành khởi nguồn của lá quốc kỳ Hàn Quốc ngày nay.
* [Ảnh kéo lá cờ thái cực ngày xưa]

 

  • Chế định quốc kỳ

Lá cờ thái cực bắt đầu được chọn làm quốc kỳ từ năm 1883 nhưng chưa có chỉ dẫn tiêu chuẩn chính thức nào vào thời điểm đó.
Năm 1948, cùng với việc thành lập chính phủ Đại Hàn Dân Quốc, quy định về tiêu chuẩn lá cờ đã được ban hành.
Ngày 15 tháng 10 năm 1949, quy định của Bộ giáo dục chính thức ban hành quy định về việc chọn lá cờ thái cực làm quốc kỳ của Đại Hàn Dân Quốc.
Sau đó, những pháp lệnh liên quan như Luật chế tác quốc kỳ (Thông báo của Bộ Giáo dục năm 1950), Luật kéo quốc kỳ (thông báo của Tổng thống năm 1964) .v.v. đã được thi hành.

Hình dáng và ý nghĩa của Taegeukgi

 

Taegeukgi, quốc kỳ của Hàn Quốc bao gồm 1 vòng tròn được tạo thành bởi 2 hình bán nguyệt, 1 màu xanh và 1 màu đỏ có dạng như lốc xoáy (biểu tượng thái cực lưỡng nghi), 4 góc là 4 nhóm vạch nổi bật trên nền trắng tượng trưng cho 4 quẻ trong bát quái của âm dương ngũ hành.
* [Ảnh Taegeukgi/ có thể cho thấy chính xác sự bài trí trên lá cờ…]

 

  • Nền

Nền trắng của lá cờ tượng trưng cho sự tinh khiết, tính đồng nhất và tinh thần yêu chuộng hòa bình của dân tộc Hàn. Trong lịch sử, dân tộc Hàn có truyền thống mặc áo trắng và được gọi tên là “dân tộc Bạch y”. Bởi vậy màu trắng cũng được xem là màu biểu tượng cho dân tộc Hàn.

 

  • Thái cực lưỡng nghi

Vòng tròn ở giữa lá cờ được chia làm 2 nửa hình bán nguyệt đối xứng với nhau gồm màu xanh và màu đỏ có dạng như lốc xoáy. Đây là hình trang trí có tính truyền thống mà dân tộc Hàn đã sử dụng từ thời cổ đại. Màu xanh là biểu tượng của âm, tượng trưng cho hy vọng. Màu đỏ tượng trưng cho dương, chỉ sự tôn quý. Vòng tròn âm dương này tượng trưng cho sự sinh thành phát triển tương hỗ lẫn nhau trong quan hệ đối lập. Vì vậy, thái cực là căn nguyên của vạn vật trong vũ trụ, là khởi nguồn của sinh mệnh con người. Nó là sự tuần hoàn vĩnh cửu không bao giờ dứt.

 

  • 4 quẻ

Bốn góc của Taegeukgi được trang trí bởi 4 quẻ trong âm dương ngũ hành. Quẻ Càn tượng trưng cho trời, mùa xuân, phương Đông và lòng nhân từ. Quẻ Khôn tượng trưng cho đất, mùa hè, phương Tây và sự ngay thẳng hào hiệp. Quẻ Khảm tượng trưng cho mặt trăng, mùa đông, phương Bắc và sự thông thái. Quẻ Ly tượng trưng cho mặt trời, mùa thu, phương Nam và lễ nghĩa. 4 quẻ này tuần hoàn phát triển không có điểm dừng : Càn Ly Khôn Khảm Càn.

 

  • Ý nghĩa chung của Taegeukgi

Nền trắng và 4 quẻ được trang trí trên Taegeukgi là biểu tượng cho hy vọng, hòa bình, sự đồng nhất, sáng tạo và vĩnh cửu trường tồn.

Việc chế tác Taegeukgi

 

 • Độ lớn : Tỷ lệ giữa chiều dài và chiều rộng là 3:2
 • Đỉnh cờ : Có hình giống như nụ hoa Mugung gồm 5 cánh ở phía dưới, màu sắc thường là màu vàng.
 • Cán cờ : Được làm bằng những vật liệu như tre, thép.v.v, có màu sắc gần tương tự như màu thân tre hay màu ngà.
Quốc ca (Aegukga – Ái quốc ca) Quốc ca của Hàn Quốc có tên gọi Aegukga (Ái quốc ca)

Tóm lược lịch sử hình thành Aegukga

 

  • Nguồn gốc

Nhạc phổ Hàn Quốc trước kia không có quốc ca chính thức nhưng sau năm 1910, dưới thời kỳ chiếm đóng của thực dân Nhật, một tác giả vô danh đã sáng tác, ra ca từ sau này được sử dụng trong Aegukga. Được phổ giai điệu bài dân ca Xcốt-len – Auld Lang Syne, bài hát đã được biết đến rộng rãi như 1 bài quốc ca.

  • Nhạc phổ

Nhà soạn nhạc Ahn Eak-tai đã chỉ ra điểm bất hợp lý khi một bài ca yêu nước lại được hát theo giai điệu một ca khúc dân ca nước ngoài, vì vậy ông đã soạn phần nhạc mới cho ca từ gốc vào năm 1936. Tuy nhiên, trước năm 1948, người ta vẫn tiếp tục sử dụng bản Aegukga cũ chứ chưa sử dụng phần nhạc do Ahn Eak-tai soạn lại
* [Ảnh : Ahn Eak-tai]

 

  • Chế định quốc ca

Cùng với sự ra đời của chính phủ Đại Hàn Dân Quốc, chế định về quốc ca cũng chính thức được ban hành và “Aegukga” trở thành tên gọi của quốc ca Hàn Quốc. Phần lời của bài quốc ca vẫn được giữ nguyên như cũ. Có nhiều giả thiết cho rằng phần lời là một nhạc sĩ
vô danh hoặc của Yun chi-ho, Ahn Chang-ho hay Min Young-hwan .v.v.
* [Ảnh : Bản nhạc Aegukga]

Nội dung của Aegukga

 

  • Giai điệu

Được hát theo gam A trưởng hoặc G trưởng nhịp 4/4. Bản nhạc có 16 câu, kết cấu theo hình thức chương, đoạn với ca từ được chia làm 4 đoạn với hình thức nhịp đôi a-b-c-d. Bản nhạc ngắn gọn, súc tích và trang nghiêm.

 

  • Ca từ

Bản nhạc gợi nên nỗi buồn mất nước và bầu không khí ảm đạm duới ách thống trị của thực dân Nhật Bản. Nhưng vượt lên trên nỗi buồn, sự bi thương đó là lời ngợi ca vẻ đẹp của đất nước, khát vọng chấm dứt xiềng xích nô lệ thực dân Nhật dựng lên để giành lại độc lập, chủ quyền và phát triển đất nước.
*[Nghe bài Aegukga]

Mugunghwa – Hoa Mugung Quốc hoa của nước Đại Hàn Dân Quốc là “Mugunghwa”.
Quốc hoa của nước Đại Hàn Dân Quốc - Hoa Mugung
Quốc hoa của nước Đại Hàn Dân Quốc – Hoa Mugung.

 

Mugunghwa (hibiscus)

 

Là loại cây rụng lá vào mùa đông, thuộc họ hoa hồng Sharon, có tên khoa học là Hibiscus syriacus. Bắt nguồn từ Tiểu Á nhưng hoa Mugung được phân bố rộng rãi ở Ấn Độ, Trung Quốc, Hàn Quốc (dưới tỉnh Nam Pyeongan, tỉnh Gangwon).

 

  • Thân cây

Chiều cao 2-3 m. Toàn bộ cây hầu như không có lông, thân thẳng đứng, vỏ cây màu xám tro được cấu tạo bằng chất sợi bền chắc. Lá cây có chiều dài 4~10 cm, mọc đan vào nhau, hình dạng giống như quả trứng và phân bố chủ yếu trên 3 nhánh cây mọc sâu.

 

  • Hoa

Mùa hoa nở từ tháng 7 đến tháng 9. Cánh hoa có dạng nếp nhăn dài 6~10 cm, cuống hoa ngắn. Đại đa số hoa Mugung có màu hồng, bên trong cánh hoa có những chấm màu đỏ. Hoa nở vào buổi sáng sớm, bắt đầu khép cánh vào buổi chiều và rụng lúc hoàng hôn. Chu trình này được lặp đi lặp lại hàng ngày. Thông thường cây nhỏ một ngày nở khoảng 20 bông, cây lớn 50 bông, thời gian hoa nở khoảng 100 ngày/năm. Vì vậy, nếu tính ra trong một năm, hoa nở khoảng từ 2000~5000 bông. Việc nở liên tiếp hàng ngày được xem là đặc tính rất độc đáo của hoa Mugung.
* [Ảnh : Hoa Mugung]

Mugunghwa – Quốc hoa

 

  • Nguồn gốc

Hoa Mugung đã mọc rất nhiều ở Hàn Quốc từ thời cổ đại, vì vậy người ta gọi Hàn Quốc là “Cẩn Hoa Chi Hương(槿花之鄕)” hay “Cẩn Hoa Hương (槿花鄕)” có nghĩa là “đất nước của Hoa Mugung”. Ghi chép lâu đời nhất về hoa Mugung là cuốn “Sơn Hải Kinh (山海經)”- bách khoa toàn thư cổ đại về địa lý Trung Quốc được cho là biển soạnvào trước thế kỷ 2. Cuốn sách có ghi rằng “Ở nước quân tử có quân hoa thảo(薰華草), sáng nở tối tàn”. “Nước quân tử” ở đây là chỉ Hàn Quốc, còn “quân hoa thảo” là chỉ hoa Mugung.
Ghi chép này về sau còn liên tục xuất hiện trong các thư tịch cổ của cả Trung Quốc và Hàn Quốc.

 

  • Quốc hoa

Cũng giống như quốc kỳ hay quốc ca, việc hoa Mugung được chọn làm quốc hoa không phải do quy định của của quốc gia. Từ thời cổ đại, hoa Mugung đã được xem là biểu tượng của tinh thần dân tộc Hàn. Tình yêu của người Hàn Quốc dành cho loài hoa này được thể hiện rõ nét khi những ca từ “Hoa Mugung, nở ngàn dặm trên những ngọn núi và bên những dòng sông tươi đẹp” đã mở đầu một đoạn điệp khúc trong quốc ca của Đại Hàn Dân Quốc. Các cơ quan lập pháp, hành pháp và tư pháp của Hàn Quốc đều lấy hoa Mugung làm biểu tượng và đế cắm quốc kỳ cũng được quy định làm theo hình dạng của nụ hoa Mugung.

 

  • Ý nghĩa của hoa Mugung

Hoa Mugung mang vẻ đẹp giản dị, là biểu tượng cho tính cách của người Hàn Quốc. So với các loại hoa khác, hoa Mugung có sức chịu đựng rất dẻo dai, tượng trưng cho sinh lực mạnh mẽ. Cho dù bông này có rụng xuống thì bồng khác sẽ lại nở tiếp, bởi vậy nó còn được xem là biểu tượng của tinh thần bất khuất. Ngoài ra, hoa Mugung còn có nhiều công dụng khác, nụ hoa được dùng làm rau, cánh hoa và quả được dùng làm thuốc hay pha trà. Với những công dụng và sự hữu ích lớn như thế, hoa Mugung quả là loài hoa được sinh ra “vì con người và giúp ích cho con người”.

24 thoughts on “Các biểu tượng của Hàn Quốc

 1. palm angels says:

  I needed to post you this very small note to be able to say thanks yet again on your lovely thoughts you’ve featured on this page. It has been certainly seriously generous of you to deliver openly what most of us would’ve advertised as an ebook to earn some bucks for their own end, certainly seeing that you might have tried it if you desired. These strategies likewise worked as the fantastic way to know that other people online have a similar eagerness really like my personal own to know whole lot more when it comes to this problem. Certainly there are thousands of more fun moments in the future for those who scan through your site.

 2. off white says:

  I precisely desired to appreciate you again. I am not sure the things I might have worked on in the absence of the type of secrets revealed by you on this question. It became an absolute difficult issue in my view, but coming across this well-written strategy you handled it made me to leap for delight. I’m happier for the work and expect you comprehend what a powerful job you were carrying out teaching others using a web site. I am certain you’ve never met any of us.

 3. nike travis scott says:

  I as well as my friends happened to be reviewing the great secrets on your web page and immediately I got a horrible feeling I never expressed respect to the website owner for them. All of the women are already as a result thrilled to read through all of them and have truly been making the most of those things. Thanks for turning out to be so kind and then for obtaining variety of helpful ideas most people are really desirous to be informed on. My honest apologies for not saying thanks to sooner.

 4. ggdb shoes says:

  I would like to show some appreciation to you for bailing me out of this type of scenario. After searching throughout the internet and coming across ideas that were not pleasant, I believed my life was well over. Being alive without the presence of strategies to the issues you’ve fixed through your short article is a critical case, and the kind which may have in a negative way affected my entire career if I had not discovered your site. Your personal mastery and kindness in taking care of a lot of things was tremendous. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a thing like this. I’m able to at this moment relish my future. Thank you very much for this high quality and sensible guide. I won’t hesitate to propose your site to anyone who ought to have guidance about this issue.

 5. bape shoes says:

  I’m also writing to let you be aware of what a notable discovery my wife’s princess experienced visiting your site. She came to understand a good number of things, including what it’s like to possess an excellent teaching mood to let others really easily understand selected tricky subject matter. You really did more than our own expectations. I appreciate you for showing the priceless, trusted, edifying and as well as unique guidance on the topic to Janet.

 6. goyard bag says:

  I would like to show my respect for your kind-heartedness giving support to people who really want help on that idea. Your very own commitment to getting the message all-around had become extraordinarily effective and has frequently allowed individuals just like me to arrive at their aims. Your own useful guidelines entails a lot a person like me and especially to my colleagues. Thank you; from each one of us.

 7. off white t shirt says:

  My spouse and i ended up being now happy Ervin managed to finish off his investigation while using the ideas he got from your web page. It’s not at all simplistic to just happen to be releasing instructions which the rest have been making money from. And we all discover we’ve got you to appreciate for this. The type of illustrations you made, the straightforward web site navigation, the relationships you can help instill – it’s mostly sensational, and it’s really leading our son in addition to our family consider that that subject matter is fun, and that is highly essential. Many thanks for the whole thing!

 8. nike sb says:

  I really wanted to post a brief note to be able to appreciate you for all of the nice techniques you are sharing on this site. My time consuming internet search has finally been paid with good points to exchange with my two friends. I would assert that most of us readers actually are definitely endowed to dwell in a decent community with so many perfect professionals with useful secrets. I feel extremely blessed to have used the web page and look forward to really more thrilling moments reading here. Thanks again for a lot of things.

 9. supreme says:

  Thank you a lot for providing individuals with remarkably special chance to check tips from this site. It really is so sweet and also stuffed with amusement for me personally and my office acquaintances to search your web site at the very least three times in one week to learn the new guidance you will have. Of course, I’m so at all times motivated with the terrific inspiring ideas served by you. Certain two ideas in this post are surely the simplest I have ever had.

 10. golden goose sale says:

  I wish to show appreciation to this writer just for rescuing me from this type of problem. Because of surfing throughout the world wide web and getting suggestions which are not beneficial, I thought my entire life was well over. Living without the strategies to the difficulties you’ve solved by means of this write-up is a critical case, as well as the ones which might have in a wrong way affected my career if I hadn’t come across your web site. Your own mastery and kindness in handling the whole thing was crucial. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. It’s possible to at this point look ahead to my future. Thanks a lot so much for this expert and sensible help. I won’t be reluctant to suggest your web site to anybody who would like guidance about this subject matter.

 11. gap yeezy says:

  I want to voice my appreciation for your kindness in support of individuals who have the need for help on this matter. Your real commitment to passing the solution all-around was remarkably significant and have specifically permitted men and women just like me to attain their goals. Your personal warm and helpful advice implies a great deal a person like me and further more to my colleagues. Regards; from everyone of us.

 12. golden goose purestar says:

  I actually wanted to compose a small note to say thanks to you for the nice pointers you are giving at this site. My long internet lookup has at the end been recognized with good quality details to exchange with my guests. I ‘d suppose that we website visitors actually are very fortunate to dwell in a superb site with so many special individuals with very helpful plans. I feel pretty privileged to have used the webpage and look forward to many more exciting times reading here. Thanks once again for all the details.

 13. jordan 1 low says:

  I and also my friends came checking out the great techniques located on your web site while before long came up with an awful feeling I never expressed respect to the blog owner for those tips. My women appeared to be consequently joyful to see all of them and have simply been having fun with them. Many thanks for getting indeed kind as well as for picking certain amazing guides most people are really desirous to know about. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 14. yeezys says:

  I have to show some appreciation to you just for bailing me out of this type of matter. Just after looking out throughout the the net and seeing solutions that were not helpful, I figured my life was gone. Existing minus the strategies to the difficulties you have fixed through this site is a serious case, and ones which could have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t noticed your web site. Your competence and kindness in touching the whole thing was helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I’m able to at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for your reliable and results-oriented help. I won’t be reluctant to endorse your web sites to any person who ought to have counselling about this subject.

 15. bape says:

  I would like to show appreciation to this writer for rescuing me from this incident. After exploring through the the web and obtaining advice which are not productive, I assumed my life was well over. Living devoid of the strategies to the difficulties you have sorted out by means of your posting is a serious case, as well as the ones which could have negatively damaged my entire career if I hadn’t discovered your web blog. Your own personal expertise and kindness in dealing with a lot of things was very helpful. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a thing like this. I can at this time relish my future. Thanks for your time so much for this expert and effective help. I won’t hesitate to refer your blog to anyone who needs to have tips about this problem.

 16. off white outlet says:

  I have to show some thanks to you for rescuing me from this type of challenge. Because of checking throughout the the net and finding ideas that were not helpful, I assumed my life was gone. Living without the presence of solutions to the difficulties you’ve fixed by means of your good site is a crucial case, and the kind that would have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t discovered your web page. Your personal understanding and kindness in touching all the details was very useful. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a stuff like this. I can at this time relish my future. Thanks a lot so much for your reliable and amazing help. I will not be reluctant to recommend your blog post to any person who desires counselling about this issue.

 17. off white clothing says:

  I simply desired to thank you so much once again. I’m not certain the things I would’ve followed in the absence of the type of ways revealed by you on such a question. Completely was a very depressing scenario in my circumstances, however , encountering a new expert approach you solved it forced me to cry with joy. Extremely happy for your advice and thus expect you really know what a great job that you are carrying out training the mediocre ones through a blog. Most probably you have never encountered any of us.

 18. jordan shoes says:

  My spouse and i were so fortunate Ervin managed to conclude his research because of the ideas he made while using the blog. It’s not at all simplistic to just happen to be handing out guidance the others may have been trying to sell. And now we already know we now have you to be grateful to for that. The entire explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships your site make it easier to engender – it’s got everything exceptional, and it’s really leading our son in addition to the family imagine that the issue is exciting, which is certainly very fundamental. Thanks for the whole lot!

 19. curry 6 says:

  I simply needed to thank you very much once more. I am not sure what I might have made to happen without the tips and hints shown by you regarding this problem. Entirely was the alarming matter for me personally, nevertheless finding out a new skilled tactic you solved it took me to weep for fulfillment. I will be happy for your service and then pray you comprehend what a great job you’re undertaking training the others by way of your websites. I know that you haven’t come across any of us.

 20. curry 9 says:

  I wish to express thanks to the writer for bailing me out of this issue. As a result of browsing throughout the world-wide-web and obtaining views which were not productive, I figured my entire life was well over. Being alive without the presence of answers to the issues you’ve resolved as a result of your entire site is a crucial case, as well as the kind which could have adversely damaged my entire career if I hadn’t noticed your web blog. Your skills and kindness in dealing with all the things was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a solution like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thank you very much for your expert and effective help. I will not think twice to refer your web site to anyone who would need recommendations about this area.

 21. air jordan says:

  I am glad for writing to make you be aware of what a really good experience my princess developed studying your web site. She even learned numerous pieces, not to mention how it is like to have a wonderful coaching nature to get folks really easily learn specific advanced things. You truly surpassed her desires. Many thanks for coming up with those effective, trustworthy, edifying not to mention unique tips about the topic to Ethel.

 22. off white says:

  I have to express some appreciation to the writer for rescuing me from this type of condition. As a result of exploring throughout the internet and meeting proposals which were not pleasant, I thought my life was well over. Being alive without the presence of approaches to the difficulties you have resolved all through the article content is a critical case, and the kind which might have adversely damaged my entire career if I had not noticed your site. Your good skills and kindness in touching every part was priceless. I am not sure what I would have done if I had not come across such a solution like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot so much for your reliable and effective help. I won’t think twice to endorse the sites to anybody who would need guidance about this subject.

 23. kevin durant shoes says:

  I am glad for writing to make you know of the wonderful experience my wife’s daughter obtained using your blog. She came to find such a lot of pieces, with the inclusion of what it is like to possess an awesome giving style to get the mediocre ones with ease understand some tricky subject areas. You actually surpassed my desires. Thank you for providing such valuable, dependable, revealing and even unique tips on the topic to Jane.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.